Sari la conținut

Cod portocaliu de ploi în 14 județe, cod galben în Capitală

Meteorologii au emis un cod galben de ploi în București și alte 20 județe până miercuri seară și un cod portocaliu de ploi în 14 județe din estul și sud-estul țării, valabil până joi dimineață. 

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis codul portocaliu pentru judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Brăila, Buzău, Prahova, Constanţa, Tulcea şi zona de munte a judeţului Dâmboviţa. Avertizarea este valabilă de marţi, ora 18.00, până miercuri, la ora 20.00.

În cele 14 judeţe se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi 50 - 60 de litri pe metru pătrat şi, pe arii restrânse, 80 - 90 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, Capitala şi 20 de judeţe vor fi, de marţi, ora 15.00, până joi, la ora 10.00, sub avertizare cod galben de ploi şi vijelii.

meteo

Foto: meteoromania.ro

În zonele din sud-estul, estul şi centrul ţării, precum şi în zonele montane şi submontane, cantităţile de apă vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat şi pe arii restrânse 40 - 50 de litri pe metru părtat. La munte, îndeosebi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali, vor predomina ninsorile şi se va depune strat nou de zăpadă.

Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea regiunilor, cu viteze ce vor depăşi la rafală 55 - 65 de kilometri pe oră, în special în regiunile estice şi la munte, iar pentru intervale scurte de timp. În zona litoralului, viteza vântului va depăşi 75 - 80 de kilometri pe oră, iar pe crestele înalte de munte va viscoli ninsoarea. 

Avertizare de inundații

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INGHA) a emis o avertizare de cod galben de inundații.

Vor fi afectate bazinele hidrografice: Olt - bazin superior şi mijlociu, Argeş - bazin superior, Dâmboviţa, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuş, Bârlad, afluenţii mici din bazinul mijlociu şi inferior al Siretului, afluenţii Prutului aferenţi sectorului aval s.h. Drânceni şi râurile din Dobrogea.

„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele sectoare de râu şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE”, a transmis INGHA. 

ingha inundatii

De inundații vor fi afectate județele  Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Neamţ şi Bacău, Vrancea,  Iaşi, Vaslui,Galaţi , Constanţa şi Tulcea.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 12.10.2016 ora 06:00 – 12.10.2016 ora 24:00 pe unele râuri din bazinele hidrografice Prahova, Buzău, Putna, Rm. Sărat şi Trotuş, menționează INGHA.