Sari la conținut

Compania care transformă pâinea în bere

Mai multe tone de pâine ajung în coșurile de gunoi în fiecare an, întrucât aceste produse rămân neconsumate. O asociație din Marea Britanie a găsit o soluție pentru a combate risipa alimentară și transformă pâinea nevândută într-un sortiment de bere, relatează AFP, citată de Agerpres.

Beer Tasting - Oktoberfest 2016

Foto: Guliver/Getty Images

Zeci de crutoane de pâine cad într-o cuvă vastă din inox în fabrica de bere Wold Top, aflată în apropiere de Driffield, o localitate din comitatul englez Yorkshire. Proaspăt produse, ele sunt aduse direct de la o fabrică de sandvișuri care folosește doar părțile moi ale feliilor de pâine, renunțând la extremitățile acestora, care nu sunt apreciate de clienți. În trecut, aceste fragmente erau aruncate, însă astăzi sunt transformate în bere.

„Înlocuim o parte din malț cu pâine”, a explicat Alex Balchin, directorul fabricii de bere, care produce din 2016 acest sortiment special pentru Feedback, o asociație care militează împotriva risipei alimentare.

Noul sortiment de bere, denumit „Toast ale”, a fost creat de Tristram Stuart, fondatorul Feedback. El s-a inspirat din activitatea producătorilor de bere din Bruxelles, creatorii „Brussels Beer Project”, care au lansat sortimentul „Babylone”.

„Ei mi-au explicat că vechii babilonieni au inventat berea pentru a folosi pâinea și semințele care, altfel, ar fi rămas neutilizate. Era obiectivul inițial al berii” în urmă cu mai multe mii de ani, a adăugat acest britanic de 40 de ani.

În prezent, „cantități industriale de pâine sunt aruncate în lume și asociațiile care oferă ajutor alimentar nu pot să distribuie toată pâinea care le este oferită. În același timp, există acest avânt pe care l-au luat pe plan mondial fabricile de bere artizanală”, a adăugat Tristram Stuart.

„Am vrut să înființez o companie care asociază furnizori și fabricanți locali, ca și asociații de caritate locale, pentru a face din 'Toast ale' un proiect internațional ce transformă pâinea perfect comestibilă într-o bere încă și mai bună”, a explicat el.

Toate profiturile vor fi donate în beneficiul Feedback, iar semințele care rămân în urma procedeului de fabricație sunt reciclate și utilizate în alimentația șeptelurilor.

Prima bere din gama Toast a fost produsă în timpul unei emisiuni a celebrului maestru bucătar britanic Jamie Oliver, care a și gustat-o și a descris-o prin sintagma „înfloritor de minunată”.

În prezent, conceptul „Toast ale” include patru sortimente de bere (două Lager, una Pale Ale și una India Pale Ale) și a câștigat numeroase recompense. Parteneriate au fost încheiate cu diferse fabrici de bere care elaborează versiuni proprii, precum Wiper and True din Bristol, care a creat Bread Pudding, o bere arămie al cărei gust reamintește de celebra budincă englezească.

În Marea Britanie, 9,75 de tone de pâine au fost deja utilizate pentru a produce peste 300.000 de litri de bere, vândută cu prețuri cuprinse 2,5 și 3 lire sterline pe sticlă (2,80-3,40 euro), care se situează în media prețurilor pentru berile artizanale.

Este o mic pas pozitiv pentru mediul înconjurător, însă mai este mult de făcut pentru a reduce problema risipei alimentare: aproape jumătate (44%) din pâinea produsă în Marea Britanie a ajuns în coșurile de gunoi, reprezentând aproape 900.000 de tone în fiecare an. Pâinea este produsul care ocupă locul întâi în topul risipei alimentare din această țară.

„Când vezi ce se întâmplă în lume, e cu adevărat deprimant”, a spus Tristram Stuart.

„Însă soluția pentru această problemă s-a dovedit a fi una delicioasă”, a adăugat el.

Proiectul „Toast ale” s-a dezvoltat foarte repede și a început să fie aplicat și în alte orașe mari din lume, precum New York, Rio de Janeiro și Cape Town.

O rețetă care explică transformarea pâinii în bere a fost publicată online, pentru ca fiecare persoană interesată să poată să se inițieze în arta fabricării berii și să contribuie în felul ei la reducerea deșeurilor. „Rețeta a fost deja descărcată de pe internet de 16.000 de ori, este cu adevărat utilizată de mulți oameni”, a spus Tristram Stuart.

Care va fi însă următoarea etapă? Dezvoltarea unei licenței, pentru ca orice producător de bere din lume să poată să producă sortimentul Toast ale în asociație cu furnizori locali de pâine.

Dar, înainte de orice altceva, obiectivul asociației Feedback este de a reduce producția masivă de pâine.

„Paradoxal, noi sperăm să punem capăt activităților noastre. În ziua în care pâinea nu va mai fi aruncată la pubelă, Toast Ale nu va mai avea niciun motiv să existe”, a explicat Tristram Stuart.