Comuna care dă lecţii orăşenilor

Data publicării:
comuna gunoaie

Sticla la sticlă, plasticul la plastic, gunoiul menajer... în pubelă. Cine îşi amestecă deşeurile, rămâne cu ele pe cap. Se întâmplă într-o comună de lângă Bucureşti, care poate să fie oricând exemplu pentru restul ţării.

Uniunea Europeană ne ameninţă cu amenzi de 200.000 de euro pe zi, din cauză că nu colectăm selectiv mai multe deşeuri. Autorităţile aprobă o sumedenie de legi şi ordonanţe, dar nu reuşesc să rezolve problema nici în Capitală.

Chiar dacă predau deşeurile sortate, localnicii de lângă Bucureşti plătesc una dintre cele mai mari taxe de salubrizare din ţară! 35 de lei de familie. La douăzeci de minute distanţă, în Capitală, treaba stă altfel. În două sectoare vecine oamenii plătesc 7,11 lei de persoană.

Există însă şi excepţii. Din 20 de mii de asociaţii de proprietari dintr-un sector, puţin peste cinci la sută selectează gunoiul înainte să îl dea companiei de salubritate. Ce-i drept, primesc în schimb bani sau reducere la taxa de ridicare a deşeurilor.

De la 1 ianuarie, autorităţile locale vor fi obligate de Guvern să aplice sistemul "plăteşte pentru cât arunci" şi să asigure recipiente separate pentru deşeuri uscate şi umede. În plus, din martie anul viitor, mâncarea şi băutura ambalate în recipiente de sticlă vor fi vândute cu un adaos de 50 de bani pe ambalaj. Suma va fi recuperată când ducem la centre de colectare sau magazine recipientele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri