Comuna în care taxele locale se plătesc în natură, cu deşeuri: Şişeşti, judeţul Mehedinţi

Data publicării:
sisesti

Într-o comună din Mehedinţi, localnicii sunt încurajaţi să colecteze selectiv deşeurile, beneficiind de reducerea taxelor locale în compensaţie. În plus, şi comuna e mai curată. Pentru reciclarea pet-urilor, autorităţile locale au cumpărat aparatura necesară; cu un alt aparat produc peleţi folosiţi drept combustibil pentru centralele termice din şcoli, primărie şi alte instituţii.

Până de curând, uliţele din Şişeşti erau pline de pet-uri, cutii de bere şi gunoaie. Acum, localnicii le adună, iar acestea ajung la un centru de colectare înfiinţat de Primărie. La fel fac se întâmplă şi cu deşeurile din gospodării. Pentru fiecare kilogram ar primi 80 de bani compensaţie, dar oamenii nu sunt plătiţi: li se eliberează bonuri valorice, în funcţie de cantitatea pe care o aduc. Cu tichetele se prezintă apoi la casieria Primăriei, unde se face calculul.

Şişeşti este prima comună din Mehedinţi în care se încearcă strângerea selectivă a deşeurilor şi obţinerea unui profit, iar localnicii sunt şi ei mulţumiţi.

Pe lângă maşina de presat şi tocat PET-uri şi doze de aluminiu, un al doilea aparat din comună toacă, macină, presează şi balotează resturi vegetale - până şi ciulinii de pe islazurile comunale - şi alte deşeuri, care vor fi transformate în peleţi (combustibil pentru centrale termice).

Pentru localnicii din celelalte sate ale comunei se vor înfiinta centre separate de colectare, pentru ca oamenii să nu fie nevoiţi să vină cu deşeurile până la Şişeşti.

Proiectul, cu o valoare de 678.000 de euro, a fost implementat de Primăria Comunei Şişeşti începând cu 2012. Primele achiziţii au constat într-o autogunoieră şi 240 de containere a câte 1100 de kilograme fiecare, amplasate în 60 de puncte de colectare. Au urmat cele două prese de tocat şi balotat deşeuri.

Comuna mai are şi alte proiecte. La începutul acestei luni, Primăria a obţinut fonduri nerambursabile de 249.470 euro de la Uniunea Europeană, în cadrul unui proiect al Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia, pentru achiziţionarea a două cuptoare de ars ceramică, amenajarea unui stand permanent de ceramică la Muzeul „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” şi organizarea a două festivaluri de tradiţii şi obiceiuri româneşti.

Obiectivele proiectului vor fi realizate în comun cu Primăria din localitatea sârbească Mosna. El chiar se derulează sub genericul Şişeşti-Mosna - punte de legătură între comunităţi”, a declarat edilul comunei, Marian Răducan, potrivit Agerpres.

Se speră de asemenea că proiectul va permite revitalizarea meşteşugului olăritului în zona montană a judeţului Mehedinţi, unde ar urma să fie produse sobe de teracotă, suveniruri, aplice şi alte obiecte de uz casnic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri