Cu cine s-ar fi învecinat România acum 300 de milioane de ani

Data publicării:
pangea

Lumea în care trăim nu a fost întotdeauna așa cum o știm. Acum mult timp totul era un mare continent, unde Europa, Asia, America de Nord, America de Sud, Africa, India, Antarctica și Australia erau un întreg.

pangea
Foto: Indy100

Se crede că „lumea” s-a adunat de la unități continentale anterioare cu aproximativ 335 milioane de ani în urmă și a început să se despartă acum 175 de milioane de ani - cea mai mare parte era situată în emisfera sudică. 

Artistul Massimo Pietrobon a creat o hartă a lumii de acum peste 300 de milioane de ani, cu granițe politice moderne. Pe aceasta se poate vedea că Marea Britanie nu mai este o insulă și are granițe terestre cu Franța, Norvegia și Irlanda, iar Statele Unite au granițe cu Maroc, Mauritania, Senegal și Cuba. De asemenea, Italia se învecinează cu Tunisia, Grecia cu Libia iar Tibetul nu mai este lipit de China, ci de Australia. O variantă care poate fi mărită a hărții poate fi vizualizată aici.

În ceea ce privește România, harta arată că vecinii noștri ar fi fost în continuare Moldova, Ungaria și Ucraina dar nu ne-am mai învecina cu Bulgaria și Serbia și am avea o ieșire la mare mai largă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri