Video Cum arătau iernile în România acum 70 de ani. Maxime de minus 13 grade în unele zone

Data actualizării: Data publicării:
cismi
Iarna în Cișmigiu. Foto: Arhiva Națională

Iarnă în calendar, primăvară în realitate. Așa poate fi definit începutul lui 2023, dacă privim asupra temperaturilor înregistrate în ultimele zile, iar oamenii de știință spun că e cel mai cald început de an din istorie, în Europa. Românii își amintesc că până acum câțiva ani, de sărbători erau nămeți și ningea ca în povești.

1 ianuarie 2023. Soarele a strălucit cu putere, iar turiștii care au petrecut la munte s-au mulțumit cu o drumeție prin pădure. Au fost locuri cu 20 de grade Celsius, zăpada lipsește din majoritatea locurilor și chiar au apărut vestitorii primăverii.

În timp ce noi trăim cea mai caldă iarnă din istorie, fără zăpadă, în aceeași perioadă din an, acum 110 ani, în 1912, Principesa Maria se bucura de distracție pe o pârtie la Sinaia, o imagine foarte rară cu Maria a României înainte să fie încoronată.

Istoria anotimpului rece din România este presărată cu ierni geroase și cu troiene cât casa. Mențiunile din documentele autorităților arată termometrele de acum 70 de ani.

Mădălina Rușanu - consilier Arhivele Naționale: „1954, din perioada viscolului, temperaturile au scăzut chiar și până la minus 33 de grade, la Suceava și la Roman, minus 12 grade la Mangalia, iar maximele se încadrau între plus un grad la Satu Mare și minus 13 grade la Iași”.

Ningea de dimineață până seara și uneori zile întregi la rând. Sub greutatea zăpezii, Capitala se transforma într-un troian uriaș.

Alexandra Dinu, jurnalist Digi24: Fotografiile din iarna anului 1954 arată cum pe Strada Episcop Chesarie din Capitală erau munți de zăpadă. Oamenii făceau adevărate culoare să meargă la muncă sau la magazin, iar până nu a venit primăvara troienele nu s-au topit.

Roxana Bojariu – climatolog: „În zona Bucureștiului au fost troiene de zăpadă care au atins și 5 metri înălțime și iarna anului 1966-1967 a fost una dintre cele mai grele, apoi iarna anului 1984-1985. Căldură în casă nu prea exista, când lipsurile erau și ele prezente în viața de zi cu zi”.

Lupta cu troienele era dusă de muncitorii de la uzine și fabrici. Imaginile de atunci arată zeci de oameni, umăr la umăr, înarmați cu lopeți care făceau tuneluri. Așa erau eliberate de zăpadă străzile, trotuarele și chiar calea de rulare a tramvaiului era curățată manual.

Adrian Cioroianu – istoric: „Atunci se umbla mai mult pe jos, se umbla mai mult cu autobuzul. Dacă erai norocos, umblai cu autobuzul. Mergeam la școală pe jos, nu erau părinții cu mașinile după noi să ne ducă neapărat la școală.

Oamenii acceptau cu ceva mai mare, nu resemnare, pur și simplu acceptarea unei tradiții, iarna trebuie să fie cu zăpadă, iarna trebuie să fie cu ger, deseori este viscol, astăzi ne sperie aceste lucruri, pentru că noi trăim într-o bulă de confort mult mai mare.

Unele dintre cele mai frumoase fotografii de iarnă din istorie sunt din Cișmigiu. Fiecare creangă era acoperită de zăpadă, iar distracția prin nămeți era preferata copiilor.

- „Era foarte frumos, erau poetice, decorul era superb, ne jucam în zăpadă, copii și chiar și adolescenți, era foarte frumos, îți inspira multă poezie, acuratețe”.

Cea mai recentă iarnă grea din istoria recentă a fost în anul 2012. Atunci, zeci de localități din sudul țării au fost acoperite de nămeți și mii de oameni au fost izolați. A fost cea mai grea iarnă începând din anul 2000 până acum.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri