Sari la conținut

FOTO. Cum s-a văzut eclipsa totală de Soare din spațiu

O eclipsă totală de soare a fost vizibilă de pe teritoriul Statelor Unite. Este prima care traversează America de Nord, de la un ţărm la celălalt, după 99 de ani. Se estimează că fenomenul va atrage cel mai mare număr de spectatori din istorie. Acest lucru poate înseamnă venituri de milioane de dolari pentru micile orașe situate în zonele de unde va putea fi observată eclipsa totală. Deschideți fotogaleria mai jos.

4

În timp ce milioane vedeau eclipsa, doar șase oameni au văzut umbra lunii deasupra Statelor Unite”, se arată pe pagina de Facebook a Stației Spațiale Internaționale.

Marea Eclipsă Americană este cea de-a 11-a eclipsă totală de Soare din secolul 21, dar a 13-a trecere a umbrei Lunii peste Pământ, în acest secol. O eclipsă de Soare se produce când Luna trece între Pământ şi Soare, ceea ce întunecă total sau parţial Soarele văzut de pe Pământ. 

Această eclipsă face parte din seria Saros 145, cea care a produs şi Eclipsa de Soare din 11 august 1999, care a traversat Oceanul Atlantic de Nord, Europa (în România, la Ocnele Mari producându-se faza maximă) şi Asia. Ea ar putea să egaleze, în număr de observatori, recordul absolut al "eclipsei eurasice" din august 1999, cât şi al celei din 22 iulie 2009.

Următoarea eclipsă solară totală se va produce pe 2 iulie 2019 şi va fi vizibilă deasupra Oceanului Pacific. 

Punctul de maximă vizibilitate a eclipsei - faza de eclipsă totală - va avea loc la ora 20.43, ora României. Ultima dată când o eclipsă a fost văzută de-a lungul Pacificului până la Atlantic a fost pe 8 iunie 1918, când o eclipsă totală a fost vizibilă din Washington până în Florida. 

Au fost planificate căsătorii care să coincidă cu marele moment, expediţii cu canoe şi chiar o transmisie în direct a hit-ului "Total Eclipse of the Heart", cântat de britanica Bonnie Tyler. 

"O mare parte a populaţiei va putea să vadă cu uşurinţă eclipsa", a spus pentru AFP James Webb, de la Universitatea din Florida. "Pentru că tot sunt mulţi cei care neagă astăzi ştiinţa, aceasta va fi ocazia de a le arăta ceea ce ştim cu adevărat despre sistemul solar", a subliniat el. 

O eclipsă parţială va putea fi vizibilă luni, de pe coasta de nord-vest a Statelor Unite, puţin după ora locală 16.00. Ea va deveni totală trecând pe deasupra coastei Oregonului, la ora locală 17.16, apoi va urma traiectoria diagonală până la ora 18.48, în Carolina de Sud, pe coasta Atlanticului, în sud-estul ţării. 

Fenomenul va fi vizibil, dar doar ca eclipsă parțială, și în unele părţi din vestul Europei, la apusul soarelui: în Islanda, Marea Britanie, Norvegia, Franţa şi Peninsula Iberică. Însă va putea fi urmărit de toată lumea pe site-ul NASA special dedicat evenimentului astronomic.