De ce ninge în deșert. Explicația climatologului Roxana Bojariu VIDEO

Data actualizării: Data publicării:
SNOW FALLS IN SAUDIA ARABIA
Zăpada căzută în deșert devine un fenomen care se repetă aproape anual. Foto: Profimedia Images / Al-Harbi / Magnus News

A nins și în acest an în deșert, un fenomen care, deși nu este frecvent, se repetă în ultimii ani. Climatologul Roxana Bojariu a explicat la Digi24 cauzele acestui eveniment.

„Datorită circulațiilor de tip Nord-Sud, cum sunt acum în mare parte din emisfera nordică, avem pătrunderi de aer rece dinspre Arctica, în același timp cu pătrunderi de aer cald în Arctica, pentru că în Arctica avem acum zone cu temperaturi foarte mari. Avem o perturbație în circulația în jurul Polului Nord, care nu este doar la sol, este și în atmosfera foarte înaltă, de la 10 kilometri până la 30 de kilometri. Această perturbație favorizează pătrunderile pe direcția Nord-Sud. Și atunci ai regiuni învecinate în care fie ai temperaturi foarte scăzute, cu temperaturi foarte ridicate pentru perioada din an respectivă. Vorbim de așa-numitul fenomen al oscilației arctice și încă suntem pe faza negativă a oscilației arctice”, a declarat Roxana Bojariu marți, la Digi24.  

Ea spune că, pe de o parte, fluctuațiile de temperatură sunt normale, dar,pe de altă parte, aceste fluctuații au loc pe fondul încălzirii globale, la temperaturi din ce în ce mai mari la nivel global. 

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri