De ce și-a ucis Norvegia 9 din cei 80 de lupi ai săi și care sunt țările europene cu politici anti-lup

Data actualizării: Data publicării:
doi lupi in ninsoare
În Norvegia au fost împușcați într-o zi 9 din cei 80 de lupi care trăiesc în țară FOTO: Getty Images

În Norvegia au fost împușcați într-o zi 9 din cei 80 de lupi care trăiesc în țară, după ce o instanță de judecată a dat undă verde unei vânători controversate.

Planurile inițiale ale autorităților prevedeau împușcarea a 51 de lupi, adică mai mult de jumătate din populația totală, însă activiștii de mediu au reacționat și au înaintat acțiuni în instanță, obținând o ordonanță de suspendare a vânătorii. Ei au afirmat că aprobarea unei vânători într-o zonă de conservare ar fi împotriva legilor UE privind protecția mediului, relatează The Guardian.

25 de animale din patru haite care se află în respectiva zonă de conservare numită și „zona lupilor” erau protejate de acțiunile legale.
Dar vinerea trecută, curtea de apel norvegiană a anulat ordinul provizoriu al tribunalului districtual de a opri vânătoarea din „zona lupilor”, arie în care animalele au voie să se înmulțească și care reprezintă 5% din suprafața țării. Iar în weekend s-a organizat o vânătoare în urma căreia nouă lupi au fost uciși.

Karoline Andaur, CEO-ul WWF Norvegia, a declarat: „Este o mare pierdere nu doar în ceea ce privește efectivul de lupi, ci și pentru biodiversitate și conservarea naturii. Lupul este în pericol în Norvegia și avem responsabilitatea națională de a avea grijă de el. Sunt împușcați doar pentru că trăiesc în mediul norvegian, cu toate că sunt în zona lupilor – o zonă în care autoritățile au decis că lupul trebuie să fie protejat.”

O serie de țări europene au adoptat politici anti-lup. Vânătorii din Suedia au împușcat deja cea mai mare parte a cotei anuale de 27 de lupi. În Germania, unde lupii au reapărut în ultimii ani după ce au venit din țările vecine, a existat o dezbatere cu privire la impactul prădătorilor asupra agriculturii. În Marea Britanie se discută aprins pe tema reintroducerii în faună a unor exemplare de lupi.

În urmă cu o lună, grupuri de conservare și protecția mediului au făcut un apel către UE să ia măsuri împotriva sacrificării populațiilor de lup din Norvegia, Suedia și Finlanda, afirmând că națiunile nordice creează cel mai ostil mediu din Europa de Vest pentru aceste animale și încalcă legile care protejează speciile. În acest context, în Finlanda au fost suspendate licențele pentru eliminarea a trei haite de lupi.

Dar guvernul norvegian a salutat decizia curții de apel care a permis împușcarea celor nouă lupi: „Remarc cu satisfacție că curtea de apel ne susține și a constatat legalitatea deciziei statului din 22 decembrie 2021 de a ucide lupii din patru haite”, a declarat un purtător de cuvânt.

 

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri