DECIZIE. Parcul Văcărești va fi arie naturală protejată

Data publicării:
vaka-1

Lacul Văcărești a fost construit de comuniști pentru a apăra Bucureștiul de inundatii, însă lucrările au fost oprite înainte de Revoluție. Dar după 25 de ani, natura a reconstruit aici ceea ce omul a lăsat in paragina. Specialistii au identificat aici sute de specii de plante și zeci de specii de animale.

Oaza de verdeaţă are o suprafaţă de 183 de hectare, unde s-a format un ecosistem natural, specific unei delte.Zona este însă în pericol acum din cauza gunoaielor şi a braconajului.

„Peşte mare nu mai este pentru că lacul acesta este foarte mult braconat pe timp de noapte. Sunt fazani, sunt prepeliţe aici, dar uitaţi, aruncă gunoaie, puteţi să filmaţi, aici a devenit maidan”, spune un pescar.

Toate acestea probleme ar putea dispărea dacă zoina ar deveni arie protejată. Iar consilierii locali au făcut un prim pas în acest sens şi după discuţii aprinse au aprobat, marți, proiectul.

„Noi cu intervenţii minime să facem aşa cum fac străinii, o rezervaţie urbană. Să lucrăm cu natura, nu împotriva ei. Va rog frumos!”, a declarat Simona Creţu, consilier PDL.

Iniţiativa aprobată are şi avizul Academiei Române, aşa că acum mai este nevoie doar de o hotărâre de Guvern. Ulterior, Ministerul Mediului trebuie să deschidă o licitaţie pentru cei care doresc să devină custode al ariei naturale protejate.

Zona are un statut juridic complicat. În 2002, lacul Văcăreşti a fost dat în custodie unei firme care este acum în insolvenţă. Iar pentru că zona are mai mulţi proprietari, Ministerul Mediului ar trebui să se ocupe de plăţi compensatorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri