Defrișări ilegale. Sute de mii de hectare nici nu sunt incluse în statistici

Data publicării:
paduri

Sfidători şi de multe ori violenţi. Aceasta este atitudinea hoţilor de lemne suprinşi în flagrant. Într-o pădure din Bihor, un bărbat taie un arbore matur, după care îl încarcă în căruţă, cu ajutorul familiei. Pădurarii spun că se confruntă zilnic cu astfel de cazuri şi nu prea pot face mare lucru ca să-i oprească pe hoţi.

Raportul Greenpeace despre tăierile ilegale de lemn arată că în România dispar 3 hectare de pădure în fiecare oră. Între 2013 şi 2014 s-au descoperit peste 45 de mii de cazuri de tărieri ilegale. Ceea ce înseamnă peste 60 de infracţiuni în fiecare zi. Aproape dublu faţă de 2009.

Peste opt milioane de metri cubi dispar anual fără să fie acoperiți de investigațiile autorităților și asta, clar, ne arată o lipsă de eficiență”, spune Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanie Greenpeace România.

Lemnul dispărut din pădurile României între 2013 şi 2014 valorează 50 de milioane de euro. Judeţele cu cele mai mari suprafeţe defrişate sunt Argeş, Bacău, Mureş, Bihor şi Covasna. Acestea sunt urmate de Cluj, Alba şi Maramureş. Acestea sunt date oficiale, obţinte de reprezentanţii organizaţiei ecologiste de la autorităţile româneşti. Şi se referă doar la pădurile aflate în administrarea statului.

Pentru celelalte suprafețe până la 290 de mii de hectare, Direcția Silvică Maramureș nu are date privind tăierile legale sau ilegale”, spune Mihai Leşan, purtatorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Maramureş.

Judeţul Alba ocupă un loc fruntaş în raportul Greenpeace despre defrişări. Localnicii se plâng însă că nu mai au voie să taie pădurea ca în alte vremuri.

„Ce se taie??? Că nu ne lasă să tăiem nimic... anul ăsta nu am tăiat aproape nimic... am trăit din ciuperci, din afine. Poate cu ani în urmă nu zic că nu se tăia, dar acum, de câţiva ani, e chiar rău”, spune un localnic.

Dacă sunt prinşi în flagrant, hoţii de lemn riscă pedepse de până la trei ani de închisoare. În 2013, procurorii au investigat peste 17.000 de cazuri, însă doar aproape 7.000 de dosare au fost trimise în instanţă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri