Descoperire istorică în Marea Neagră: submarin din „flota pierdută a lui Hitler”

Data publicării:
submarin hitler

Marina turcă a anunţat descoperirea unui submarin german, care făcea parte din "flota pierdută a lui Hitler", în timpul filmării unui documentar, a relatat publicaţia israeliană Haaretz, citată de Agerpres. 


  
Submarinul - model U23 - a fost descoperit la 40 de metri sub apă, la circa patru kilometri de ţărmul staţiunii turistice Agva, din apropiere de Istanbul. 

Acesta făcea parte dintr-o flotă de 6 submarine germane, trimise pentru a ataca navele sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

În 2008, cercetătorii au descoperit epava unui alt submarin din aceeaşi flotă, model U-20, în largul coastei nordice a Turciei. 

Cotidianul turc Daily Sabah a relatat că flota a participat la 56 de operaţiuni împotriva navelor sovietice în Marea Neagră. Până în 1944, trei dintre aceste submarine fuseseră scufundate de sovietici. 

În 1944, Germania a ordonat echipajului celor trei submarine rămase să le sabordeze pentru a nu cădea în mâinile inamicului - de aici provenind denumirea de "flota pierdută a lui Hitler". 

De la sfârşitul războiului, numeroase echipe au căutat cele şase submarine. În prezent, singurul submarin care nu a fost găsit este U-19, despre care se crede că ar fi eşuat în largul coastelor provinciei turce Zonguldak, la est de locul în care a fost descoperit U-23. 

Potrivit cotidianului turc citat, cele şase submarine au fost trimise de germani în România pe bucăţi şi asamblate în portul Constanţa, deoarece, deşi Germania ceruse Turciei permisiunea de a-i folosi strâmtorile pentru a-şi transfera flota în Marea Neagră, acestea erau închise pentru vasele de război, în baza Convenţiei de la Montreux.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri