Deși a fost lovită de un vortex polar, Noua Zeelandă a înregistrat cel mai cald iunie din istoria măsurătorilor

Data actualizării: Data publicării:
mașină pe un drum cu atmosfera portocalie
Ilustrație: Guliver/GettyImages

Noua Zeelandă a trecut prin cea mai caldă lună iunie înregistrată de la începutul măsurătorilor meteorologice, conform statisticilor oficiale, în ciuda faptului că țara a fost lovită de un vortex polar în urmă cu o săptămână, relatează The Guardian.

Datele Institutului Național pentru Cercetarea Apelor și Atmosferei arată că temperatura medie pentru luna iunie a fost cu 2 grade mai mare decât normalul, iar 24 de zone ale țării au înregistrat recorduri de temperatură.

Creșterea anormală a temperaturii vine în ciuda unui vortex polar care a lovit țara în urmă cu o săptămână.

Conform statisticilor, iunie 2021 a fost cea mai caldă lună iunie de la începutul măsurătorilor meteorologice în Noua Zeelandă, în 1909. Căldura s-a manifestat în toată țara, însă regiunile cele mai calde au fost Motueka și Auckland. Cea mai înaltă temperatură a fost înregistrată în Hastings.

Creșterea de 2 grade reprezintă „o schimbare masivă” față de normal, spune climatologul Gregor Macara. În ultimii 100 de ani, temperatura a crescut cu un grad Celsius, iar dacă lunile iarnă calde persistă și în anii următori, sectorul agricol al țării și industria de schi ar putea avea de suferit.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri