De ce suportăm mai greu canicula de vara aceasta

Data actualizării: Data publicării:
New York City Hit With Stifling Record Heat
Foto: Gulliver/Getty Images

Temperaturile vor fi mai ridicate decât în orice altă zi a anului sâmbătă, ar putea fi astfel cea mai caldă zi din an. Mihai Huştiu meteorolog ANM, a explicat pentru Digi24, cum va evolua vremea în următoare zile și de ce gradul de disconfort este atât de mare.

12 judeţe din vestul ţării se află, sâmbătă, în cea de a doua zi de avertizare cod roşu de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 39 şi 42 de grade, în timp ce restul ţării este în continuare sub cod portocaliu de caniculă, temperaturile situându-se între 36 şi 39 de grade.

Vineri au fost șase recorduri lunare pentru stații meteorologice din Banat, Oltenia, Dobrogea și chiar pentru stațiile de munte.

Meteorologul a afirmat că valul de căldură sufocantă va continua și duminică, cu temperaturi maxime spre 40, 41 de grade, însă în nord-vest, temperaturile vor scădea sâmbată seară și va fi instabilitate atmosferică, fiind așteptate averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

În sud, în Câmpia Română, temperaturile vor fi peste pragul de caniculă și duminică. Incepând de miercuri, canicula s-ar putea intensifica din nou, iar după 11 august, temperaturile vor scădea, revenind la valori normale perioadei.

Umezeala destul de mare, în condițiile de căldură excesivă, determină un indice de temperatură-umează foarte ridicat de, peste 80 de unități, ceea ce înseamnă că temperaturile resimțite de organismul uman sunt mult mai ridicate, iar organismul nu reușește să se răcească, în mod normal prin transpirație, din cauza acestei umezeli, a explicat Mihai Huştiu, meteorolog ANM.

CITIȚI ȘI:  Valul saharian de căldură care afectează și România a fost supranumit „Lucifer”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri