Dezastru ecologic. 80 de tone de reziduuri petroliere scurse pe terenul unei foste rafinării după ce rezervoarele au fost distruse de hoții de fier vechi

Data actualizării: Data publicării:
dezastru buzau2
Foto: News.ro

Peste 80 de tone de reziduuri petroliere s-au scurs pe terenul fostei rafinării Venus Oil Reg, din Râmnicu Sărat, după ce societăţile care deţin terenurile, clădirile şi rezervoarele au renunţat la paza obiectivului şi rezervoarele au fost distruse de hoţii de fier vechi, fiind poluată o suprafaţă de aproximativ 2.500 de metri pătraţi de teren.

dezastru buzau2
Foto: News.ro

Prefectul judeţului Buzău, Carmen Ichim, a convocat marţi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a lua măsurile ce se impun pentru limitarea dezastrului ecologic care este, potrivit prefectului, cea mai mare poluare care a existat vreodată în judeţul Buzău şi pentru care lichidatorul judiciar şi două societăţi comerciale se vor alege cu amenzi record şi cu dosar penal pentru poluarea mediului.

"Am dispus un control la fosta rafinărie Râmnicu Sărat pentru că se deversa pe sol reziduu petrolier. Am mers la faţa locului şi am constatat că este un dezastru. Din 12 rezervoare în care societatea Albina Carpatica depozita reziduuri petroliere mai erau în picioare doar două, dar şi la alea capacele erau scoase si tot lichidul era scurs pe sol. Am dispus ca APM, Poliţia, ISU, Primăria Râmnicu Sărat şi Sistemul de Gospodărire a Apelor să facă verificări şi să ne spună din documente care este cantitatea care s-a deversat, să ia probe pentru apă şi dacă a fost infestată pânza freatică şi care e adâncimea la care a ajuns acest produs petrolier. Vreau să văd măsuri concrete însă toate cele trei societăţi Albina Carpatică, lichidatorul Venus Oil Reg şi Remat Metal Master vor trebui sancţionate. Este vorba despre sancţiuni care ajung la un miliard de lei vechi pentru fiecare societate, dar pe lângă acestea se vor alege cu dosar penal pentru poluarea mediului”, a declarat prefectul judeţului Buzău, Carmen Ichim.

dezastru buzau
Foto: News.ro

Fosta rafinărie Venus Oil Reg din Râmnicu Sărat a fost închisă în anul 2007, după ce a intrat în insolvenţă, iar instanţa a numit un lichidator judiciar. O parte din rezervoarele deţinute de fosta rafinărie au fost închiriate de societatea Albina Carpatica, iar altele au fost valorificate de lichidator ajungând în proprietatea societaţii  Remat Metal Service.

În şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă convocată, marţi, de prefectul Carmen Ichim s-a stabilit ca în urma măsurătorilor poluarea cu  reziduuri petroliere nu a afectat deocamdată decât terenul fostei rafinării în suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi fără a fi pusă în pericol pânza freatică sau terenurile din jur.

De asemenea, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au decis ca Prefectura să contacteze urgent serviciile unei firme de specialitate pentru depoluarea zonei iar nota de plată să fie suportată de lichidatorul judiciar şi de cele două societăţi, care au deţinut rezervoare din fosta rafinărie.

Prefectul judeţului Buzău a mai dispus ca paza obiectivului să fie asigurată de către Poliţia Locală Râmnicu Sărat până când societăţile responsabile vor asigura, din nou, paza obiectivului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri