Dunărea, repopulare cu sturioni: 1000 de puieţi de păstrugă au fost eliberaţi în apele fluviului

Data publicării:
sturioni

Sturionii ar putea în curând să înoate din nou prin valurile Dunării, la fel de numeroşi ca odinioară: a reînceput campania de repopulare cu aceşti peşti, ameninţaţi cu dispariţia. Pentru că statul a sistat un program cu acest scop în urmă cu trei ani, firmele private au intervenit pentru a salva situaţia.

1000 de puieţi de păstrugă au fost eliberaţi vineri în apele Dunării, singura operaţiune din anul aceasta de repopulare a fluviului cu sturioni. O firmă privată a acoperit cheltuielile cu puii de păstrugă, care au primit inclusiv cipuri de monitorizare a peştilor în libertate.

În faţa camerelor de filmat, experţii au testat aparatura prin care sturionii pot fi evaluaţi la diferite intervale după eliberare. Monitorizarea poate însă fi dificilă, având în vedere că peştii sunt greu de prins, ei înotând deopotrivă în apele Dunării şi ale Mării Negre.

Verificările s-ar putea face şi de la distanţă, prin Staţia de monitorizare de la Isaccea, însă aceasta este nefuncţională de cel puţin un an, cu toate că investiţia de aici s-a ridicat la 250.000 de euro.

Edward Bratfanof, guvernatorul Deltei Dunării, şi-a manifestat speranţa că majoritatea puilor vor ajunge la maturitate: „Sigur, nu toţi vor supravieţui, dar sperăm ca peste 70% să supravieţuiască, să ajungă la maturitate”, a spus oficialul.

Programele de repopulare cu sturioni au costat trei milioane de euro, însă randamentul lor nu poate fi măsurat, în lipsa unor sisteme funcţionale de monitorizare.

Pe aceeaşi temă:

România Din |interior”. Repopularea cu sturioni, eşecul unui program de milioane de euro

România Din interior – Sturionii

Sturionii din Dunăre, ameninţaţi de braconaj şi de comerţul ilegal cu icre negre

RAPORT DE ŢARĂ. Cum îi afectează pe locuitorii din Tulcea prohibiţia la sturioni



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri