FOTO&VIDEO. Dunărea, secată până la un nivel aproape istoric. Glumele care se fac la Budapesta

Data actualizării: Data publicării:
dunare secata

Apele Dunării au scăzut la un nivel aproape de minimul istoric. De vină sunt lipsa precipitaţiilor şi temperaturile anormal de ridicate din această toamnă. Între Serbia şi Ungaria circulaţia navelor e aproape blocată, iar pe sectorul românesc 20 de praguri de nisip fac navigaţia o aventură. La Porţile de Fier, producţia de energie a scăzut, din acelaşi motiv, cu 20%.

Nivelul apei Dunării a început să scadă treptat încă din vară.

Aceste imagini au fost surprinse în urmă cu câteva zile, în Parcul Naţional Duna Drava din Ungaria. Epava unei nave a apărut din ape, la 60 de ani de când fusese văzută ultima dată.

La Budapesta, Dunărea măsoară doar 144 de cm. Oamenii au coborât la picnic în albia fluviului, dar şi pentru o serie de fotografii care vor face istorie.

De altfel, pentru că nivelul Dunării e atât de scăzut, încât apar din apă tot felul de obiecte nedezvăluite până acum, pe rețelele de socializare au început să circule și glumele.

Un internaut a montat o fotografir a navetei Millenium Falcon din Star Wars ca și cum s-ar vedea de pe un pod din Budapesta pe fundul apei:

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

La fel arată fluviul și pe curs în jos, în Serbia, la Novi Sad. Între Serbia şi Ungaria pot circula doar navele cu pescaj mic.

Se circulă cu dificultate şi când apele sunt la -13, acum sunt cu 70 sub nivelul navigabil şi, totuşi, navele pot circula între porturile sârbeşti fără probleme”, spune șeful portului Novi Sad, Boris Oreb.

La fel de greu se circulă şi pe sectorul românesc al Dunării. La Calafat şi Corabia debitul fluviului a scăzut drastic. Nu mai puţin de 20 de praguri de nisip au de evitat navigatorii, dar nu toţi reuşesc.

La Călăraşi, o barjă a eşuat. Şi tot de frica apelor mici, bacul care făcea legătura între Călăraşi şi Silistra stă tras la mal. Oamenii trec Dunărea cu barca.

Este oprit pentru ca nu au asigurate adâncimile”, spune Romeo Băcescu, șef al Agenției pentru Căi Navigabile.

Nivelul scăzut al Dunării a scos la iveală o epavă. Un telespectator Digi24 a surprins vaporul abandonat.

Şi, tot în zonă, se vede cum fluviul a devenit... şosea.

Nu doar navigaţia pe Dunăre reprezintă în această perioadă o problemă. Producţia de energie în hidrocentralele de la Porţile de Fier a scăzut cu 20% din cauza nivelului scăzut al Dunării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri