Emisiile de carbon provocate de incendii au atins niveluri record în mai multe regiuni ale lumii în 2021

Data publicării:
incendiu in california
Incendiul Caldor Fire este de neoprit și amenință zona turistică de pe malul sudic al lacului Tahoe. Twitter Raj Mathai

Incendiile de pădure au produs o cantitate record de emisii de carbon în părți din Siberia, Statele Unite sau Turcia în acest an, pe fondul schimbărilor climatice care au intensificat astfel de fenomene, scrie The Guardian, citând un raport al Serviciului European de Monitorizare a Atmosferei Copernicus, publicat la începutul acestei săptămâni.  

Incendiile de pădure au emis 1,76 miliarde de tone de carbon la nivel global în 2021, potrivit datelor Copernicus. Aceasta înseamnă mai mult decât dublul emisiilor de dioxid de carbon ale Germaniei într-un an.

Unele dintre zonele cele mai afectate de incendii - Siberia, Turcia, Tunisia, vestul Statelor Unite - au înregistrat și cele mai mari mari cantități de emisii în intervalul ianuarie-noiembrie de când Copernicus face înregistrări, din 2003.

„Am văzut regiuni întinse confruntate cu incendii puternice și de lungă durată. Condițiile locale de căldură și uscăciune, într-o climă în schimbare, au crescut riscul de incendii de vegetație”, a declarat Mark Parrington, cercetăror în cadrul programului Copernicus.

La nivel global, emisiile de carbon provocate de incendii anul acesta nu au atins cel mai mare nivel din 2003, de când se fac măsurători, dar ele vor crește, pe fondul schimbărilor climatice, anticipează Copernicus.

Regiunea Iacutia din nord-estul Siberiei a produs cel mai mare nivel de emisii de CO2 provenite din incendii din 2003 încoace, în vreme ce, în vestul Siberiei, un „număr imens” de incendii a ridicat nivelul emisiilor de CO2 mult peste media perioadei 2003-2021.

În America de Nord, incendiile din Canada, California și din nord-vestul Statelor Unite au emis aproximativ 83 de milioane de tone de CO2, producând nori de fum care au traversat Atlanticul, ajungând în Europa, mai arată Copernicus.

Incendiul Dixie din California, care a acoperit peste 4.000 km2, a fost cel mai mare incendiu din istoria statului american.

În Mediterana, aerul fierbinte și uscat a provocat incendii intense în Grecia și Turcia. Mii de oameni au fost evacuați din casele lor, iar calitatea aerului s-a deteriorat masiv din cauza nivelului mare de particule dăunătoare sănătății ridicate de flăcări, mai relevă datele Copernicus.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri