Energie verde la Oradea: Cartierul Nufărul I ar putea fi încălzit cu apă din izvoarele geotermale de sub oraş

Data publicării:
Geothermal

Unul dintre cele mai mari cartiere din Oradea, Nufărul I, va fi încălzit cu apă termală, în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene. Autorităţile locale vor să pună în valoare resursele geotermale de sub oraş într-un demers în valoare de 14,4 milioane de euro.

Sursă grafic: carbonneutral.com

Proiectul presupune desfiinţarea punctelor termice şi înlocuirea lor cu module care vor fi instalate în scara blocurilor din cartier. Pentru montarea acestor instalaţii care vor pompa apa caldă în apartamente, primăria are nevoie însă de acordul asociaţiilor de proprietari, care trebuie să îi cedeze cu titlu gratuit un spaţiu de doi metri pătraţi la intrarea în blocuri. Potrivit publicaţiei locale Bihoreanul, munca de lămurire şi convingere este una dintre cele mai anevoioase etape din întregul proiect.

Numai când şi dacă aceste acorduri vor fi obţinute, primăria poate începe procedura de achiziţie a instalaţiilor de apă termală şi înlocuirea mai multor kilometri de conducte.

Chiar dacă vor scădea costurile de încălzire, preţul plătit de cei aproximativ 13.000 de orădeni care vor beneficia de apa termală va fi la fel ca în restul oraşului. În schimb, va scădea preţul gigacaloriei în întregul oraş.

Copiată după sistemele de termoficare din ţările nordice, soluţia încălzirii cartierului Nufărul I pe apă geotermală prevede valorificarea celor două puncte de extracţie din zonă şi reinjecţia apei în subsol, pentru a nu secătui zăcămintele, se arată în Bihoreanul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri