Sari la conținut

Experimente agricole la Buzău: roșia-banană și pepenele cu gust de coniac

„Este deosebit prin culoarea fructului, care nu mai este roșie, deci nu mai putem să-i spunem roșie. Îi spunem tomată tip ananas datorită gustulului deosebit. Din păcate, gustul, aroma nu pot fi filmate, nu pot fi redate, deci ar trebui să mă credeți pe cuvânt”, spune Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea Legumicolă Buzău.

Roşia cu gust de ananas provine dintr-un soi de roşii galbene, omologat în anii '70. După ani de muncă, cercetătorii din Buzău au reuşit să-i dea o aromă de ananas.

O altă legumă nouă este castravetele amar, obţinut cu ajutorul unor seminţe aduse tocmai din Tibet, acum 25 de ani. Castravetele amar a fost omologat şi brevetat la începutul acestui an şi poate fi cumpărat cu doar un leu. Despre această legumă, Costel Vânătoru declară că „i se spune și insulina vegetală deoarece este folosit foarte mult de diabetici. Pulpa este amăruie și este foarte bună nu numai pentru cei care au probleme cu diabetul, ci și cu ficatul, fierea”.

De-a lungul timpului, cercetătorii de aici au aclimatizat peste o mie de specii de legume și plante: roşia-banană, vânăta albă, ardeiul negru sau pepenele cu gust de... coniac. Toate pot fi cumpărate numai de la magazinul staţiunii, pentru că fermierii sunt reticenţi să investească într-o astfel de cultură.

Adrian Pandele , agricultor, spune despre cultivarea unor astfel de legume: „Aș fi tentant doar pentru sănătatea familiei mele. Dacă aș găsi cumpărători, cu siguranță aș cultiva, dar pentru noi este o afacere, o plăcere combinată cu afacere, dar nu cred că pot să vând așa ceva, nu am cui...”

Cercetătorii de la Buzău ar putea omologa şase noi soiuri pe viitor, însă doar dacă vor primi finanţarea necesară.