Experții ONU sunt 95% siguri că omul este principala cauză a încălzirii globale

Data publicării:
Platforma petroliera 2036818-Mediafax Foto-Cristi Cimpoes 1

Pentru experții ONU este, în prezent, „extrem de probabil” ca influența umană să fie principala cauză a încălzirii observate începând cu jumătatea secolului al XX-lea, ceea ce echivalează cu o certitudine de 95%, în terminologia foarte precisă a raportului de circa treizeci de pagini, sinteza a mii de studii științifice.

În ultimul său raport, în 2007, această certitudine era de 90%, reamintește Agerpres.

„Acest nou raport va fi esențial pentru ca guvernele să lucreze la realizarea unui acord ambițios și constrângător din punct de vedere legal asupra schimbărilor climatice în 2015”, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Cu privire la amploarea posibilă a încălzirii globale până la sfârșitul secolului, Grupul Interguvernamental a reținut mai multe scenarii, fără a se pronunța cu privire la probabilitatea fiecăruia dintre ele.

Astfel, experții estimează ca Terra ar putea să se încălzească cu 0,3 grade Celsius, în cel mai optimist caz, și 4,8 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol prin raport cu temperatura medie din perioada 1986-2005.

Incertitudinile puternice depind evident mai ales de cantitățile de gaze cu efect de seră ce vor fi emise în atmosferă în următorii ani. Pământul s-a încălzit deja cu circa 0,8 grade Celsius față de epoca preindustrială.

Numai scenariul bazat pe 0,3 grade ar permite menținerea creșterii temperaturilor la 2 grade Celsius prin raport cu era preindustrială, obiectiv pe care și l-a asumat comunitatea internațională. „Limitarea modificărilor climatice va presupune reduceri substanțiale și durabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră”, a insistat, într-un comunicat, Thomas Stocker, vicepreședintele Grupului Interguvernamental de Experți asupra Evoluției Climei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri