Expunerea la aer poluat crește accentuat riscul de orbire permanentă. Cum este afectată retina de particulele poluante

Data publicării:
aer poluat in oras
Poluare atmosferică. Foto: Getty Images

Poluarea aerului reprezintă un factor de risc pentru pierderea ireversibilă a vederii ca urmare a degenerescenței maculare legate de vârstă (DMLV), un fenomen des întâlnit la persoane de peste 50 de ani. Conform The Guardian, care citează un studiu științific publicat într-un jurnal medical de oftalmologie, expunerea la poluarea aerului accentuează această problemă a ochilor.

Acest studiu este primul care evaluează legătura dintre poluarea aerului și progresia DMLV. Cercetătorii au urmărit schimbările produse în retină și au observat că expunerea la particule poluante a crescut riscul de pierdere a vederii cu 8%, în timp ce creșterea cantităților de particule mai mari, precum dioxidul de azot au dus la o creștere cu 12% a riscului de orbire.

Mai multe cercetări anterioare găsiseră o legătură cauzală între aerul murdar și apariția glaucomului, iar o legătură cu apariția cataractei a fost, de asemenea, suspectată de cercetători. Aceștia spun că ochiul, un organ cu un flux sangvin ridicat, este foarte vulnerabil la particule foarte mici poluante care pătrund în sânge prin respirația aerului poluat.

DMLV este principala cauză a problemelor de vedere care apar la persoanele de peste 50 de ani din țările dezvoltate, iar peste 200 de milioane de persoane din toată lumea suferă de această afecțiune. Cei mai mari factori de risc sunt obezitatea și fumatul, însă un rol este jucat și de moștenirea genetică.

Pe de altă parte, având în vedere că există un impuls spre adoptarea de stiluri de viață mai sănătoase, impactul poluării aerului va deveni mai important, spun cercetătorii, iar spre deosebire de factorii genetici, nivelul poluării aerului poate fi redus dacă sunt luate măsuri adecvate.

Poluarea aerului pare să fie responsabilă pentru un număr mare de boli, iar Organizația Mondială a Sănătății susține că 90% din populația globului respiră aer poluat. Un studiu din 2019 a concluzionat că aerul poluat afectează toate organele organismului uman și că particulele poluante cauzează inflamații în tot corpul.

„Există un flux enorm de mare de sânge spre retină, iar acest fapt face ca efectele aerului poluat să fie mai puternice asupra ochilor decât asupra altor organe”, spune profesorul Paul Foster care a făcut parte din echipa de cercetare.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri