Fenomenele meteo extreme, tot mai frecvente

Data publicării:
487346213

La Varna, în Bulgaria, o rupere de nori a provocat vara trecută un torent de apă şi noroi, care a măturat un cartier întreg din oraş şi o parte din staţiunea Albena, frecventată de mii de turişti români. Imagini apocaliptice, care păreau din altă zonă geografică. Morţi, răniţi şi pagube de milioane de euro.

În Italia, localnicii din zonele de coastă au parte, din ce în ce mai des, de tornade, fenomene specifice mai degrabă continentului nord-american. Câteva minute de vijelie au distrus maşini şi case.

Experţii în schimbări climatice spun că, în ultimele decenii, zonele umede au devenit şi mai umede şi se referă la nordul Europei, nordul extrem şi sudul Americii, la nordul şi centrul Asiei. În nordul Scandinaviei, nivelul precipitaţiilor a crescut cu trei până la 15 la sută în ultimii 35 de ani.

Zonele uscate au devenit şi ele mai aride, iar perioadele de secetă s-au prelungit. Este vorba despre sudul Africii, regiunea sahariană, zona mediteraneană sau sud-vestul Statelor Unite.

De pildă, California se confruntă de şase ani cu secetă, iar autorităţile au impus, în premieră, o măsură extremă: raţionalizarea apei potabile. Tot în California, incendiile de vegetaţie distrug de la an la an suprafeţe tot mai mari, iar focarele scapă frecvent de sub control.

Experţii estimează că, în zonele uscate, resursele de apă potabilă vor scădea cu până la 30 la sută.

Pe de altă parte, calota glaciară şi gheţarii se topesc constant de decenii, iar nivelul mărilor creşte.

Potrivit expertilor americani citaţi de CNN, din 1880 şi până în 2010, nivelul mărilor a crescut cu 25 de centimetri. Iar fenomenul se va accentua până la sfârşitul acestui secol. Va fi o creştere de până la un metru. Sunt cercetători care atrag atenţia că, în cel mult 100 de ani, insule sau zone de coastă vor dispărea complet. Olanda sau Insulele Marshal, de exemplu. Vor fi afectaţi între 150 şi 216 milioane de oameni. Costurile dezastrului sunt estimate la o mie de miliarde de dolari pe an.

Din cauza urbanizării şi industrializării excesive, China are cel mai poluat aer. Smogul face ca aerul să fie irespirabil săptămâni întregi, iar soarele să nu se mai vadă din cauza prafului.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri