Floarea în care s-a „întrupat” cea mai veche plantă din lume

Data publicării:
DSC05631

O plantă înflorită în urmă cu 140 de milioane de ani evidențiază asemănări izbitoare cu actualul crin de apă.  

Oamenii de știință cred că planta din timpuri anistorice ar fi „mama și tatăl” tuturor florilor care există în prezent, relatează The Telegraph.

Până acum, nu s-au găsit fosile ale florii primordiale, dar cercetătorii au dedus felul în care planta ar fi arătat după ce au analizat o masă de date botanice.

Primul angiosperm ar fi avut un aranjament simplu, format din petale stratificate.

Plantele cu flori au evoluat în epoca dinozaurilor, spun oamenii de știință, pe un sol dominat anterior doar de mușchi și ferigi. Apariția lor a avut un efect decisiv asupra mediului înconjurător, pregătind terenul pentru o evoluție rapidă a insectelor polenizatoare.

Astăzi, agiospermele reprezintă 90% din totalul plantelor terestre și sunt esențiale pentru supraviețuirea vieții pământene. Cu toate acestea, puține fosile ale celor mai vechi flori cunoscute mai pot fi găsite acum, iar originile lor sunt de multe ori prost înțelese.

Într-un nou studiu despre despre trecutul floral al omenirii, cercetătorii francezi, conduși de dr. Herve Sauquet, de la Universitatea Paris-Sud, au combinat un set de modele de evoluție a florilor cu informații dintr-o bază de date uriașă a trăsăturilor actuale ale florilor.

Rezultatul? Oamenii de știință au obținut o reconstituire imagistică a florii primordiale. Imaginea a fost publicată recent în ultimul număr al revistei „Nature Communications”.

Aspectul exterior al plantei este asemănător unui crin de apă, plantă acvatică care face parte din familia Liliacee.

Modelul petalelor înfășurate a contrazis ideea multor experți că petalele spiralate au evoluat primele, dând apoi naștere unor structuri „îmbrăcate”.

„Originea florii de angiosperm rămâne printre cele mai dificile și cele mai importante subiecte nerezolvate din biologia evoluționistă. Aceste rezultate sunt un pas important înainte pentru înețelegerea originii diversității florale și evoluției angiospermelor ca un tot”, au concluzionat cercetătorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri