Foto. Cum a marcat președintele Ziua Internațională a Animalelor

Data actualizării: Data publicării:
Crufts Prepare For The Start Of Annual Competition
BIRMINGHAM, UNITED KINGDOM - MARCH 04: Working Sheep Dog, seven-year-old Twig, performs tricks for photographers amongst the spring daffodils during a photocall to launch Crufts 2008 at the National Exhibition Centre on March 4, 2008, in Birmingham, England. During this year's four-day competition 23,000 dogs and their owners will vie for a variety of accolades but ultimately seeking the coveted "Best In Show". (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)

Ziua internațională a animalelor este sărbătorită, anual, la data de 4 octombrie. Președintele Klaus Iohannis a postat, pe Facebook, o fotografie cu Spike, un ciobănesc belgian din echipa SPP, și a precizat că ziua de astăzi este un „bun prilej ca să ne arătăm recunoștința față de acești prieteni devotați”. 

Iohannis si cainele Spike

Foto: Facebook

„De Ziua Internațională a Animalelor, vi-l prezint pe Spike, un ciobănesc belgian care de 7 ani face parte din echipa SPP. Are un rol foarte important în misiuni, acela de a căuta şi detecta explozibili. Este un bun prilej să ne arătăm recunoştinţa faţă de aceşti prieteni devotaţi”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Facebook. 

Prima lege pentru protecția Animalelor

În 1931, cu prilejul unei convenții a ecologiștilor care a avut loc la Florența, ziua de 4 octombrie a fost proclamată oficial de către Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor ca Ziua internațională a animalelor. Tot într-o zi de 4 octombrie, în 1228, a fost canonizat Sfântul Francisc de Assisi (1182-1226), protectorul animalelor, relatează Agerpres.

Instituirea Zilei internaționale a animalelor a fost, la acel moment, un mod de a face cunoscută situația speciilor de animale aflate în pericol de dispariție. Cu timpul a devenit ziua în care se aduce un omagiu tuturor animalelor, din toate țările lumii.

Primele lucrări privind drepturile și protecția animalelor au fost publicate în secolul al XVIII-lea, iar prima lege pentru protecția animalelor s-a numit „Martin's Act" și a fost votată de Parlamentul britanic la 22 iulie 1822. Textul Declarației Universale a Drepturilor Animalelor a fost adoptat de Liga Internațională a Drepturilor Animalelor și de Ligile Naționale Afiliate, în cadrul Întâlnirii Internaționale pe tema Drepturile Animalelor, desfășurată la Londra între 21-23 septembrie 1977. Declarația Universală a Drepturilor Animalelor a fost proclamată în mod solemn, la sediul UNESCO din Paris, la 15 octombrie 1978. 

Ziua internațională a animalelor este menită să celebreze viața animalelor, în toate formele ei, să contribuie la conștientizarea diverselor roluri pe care animalele le au în viața oamenilor, la manifestarea recunoștinței față de modul în care animalele ne înfrumusețează viața. Nu în ultimul rând, este adus un omagiu atât tuturor necuvântătoarelor, cât și oamenilor care le iubesc și le respectă. Marcarea acestei zile prilejuiește și o rememorare a drepturilor animalelor.

Conform cercetărilor, prezența unor animale de companie este benefică, poate stimula sănătatea fizică și mentală a omului, ajutându-l adesea din punct de vedere emoțional, psihologic și social.

Ziua internațională a animalelor este o ocazie specială de a celebra dragostea și respectul nostru față de animale prin activități speciale care să evidențieze importanța lor în lume. 

Astfel, cu prilejul Zilei internaționale a animalelor, în lume sunt organizate o serie de evenimente, precum: acțiuni de educare și informare, inclusiv în școli, acțiuni de voluntariat în adăposturi, campanii de sterilizare și de adopție, evenimente de strângere de fonduri, diverse competiții pentru susținerea cauzei animalelor, conferințe, emisiuni de radio și televiziune, ceremonii de binecuvântare a animalelor. De asemenea, iubitorii de animale pot face donații (mâncare, medicamente) pentru adăposturile de animale. Nu în ultimul rând, pot fi organizate marșuri de protest pașnice, spre exemplu pentru creșterea gradului de conștientizare asupra unei probleme specifice privind bunăstarea animalelor, pentru legi privind protecția animalelor etc. Multe manifestări pun accentul pe faptul că educația copiilor trebuie să cultive respectul și dragostea față de animale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri