FOTO. Ultimele imagini cu stația Tiangong 1, care urmează să se prăbușească pe Pământ

Data actualizării: Data publicării:
statia Tiangong-1

Tiangong 1, laboratorul spaţial al Chinei scăpat de sub control, se îndreaptă vertiginos spre Pământ şi ar urma să intre în atmosferă începând de astăzi. Specialiștii spun că riscul ca bucăţi din acesta să ajungă în zone populate sunt foarte mici, dar există. Din calculele Agenţiei Spaţiale Europene reiese că resturile acestui modul de dimensiunea unui autobuz se vor împrăştia inclusiv în apropierea României.

tiangong1_maximilian teodorescu
Foto: Maximilian Teodorescu

Românul Maximilian Teodorescu a făcut, probabil, ultimele fotografii cu laboratorul chinezesc înainte ca acesta să se dezintegreze în atmosferă și unele bucăți să se prăbușească pe Pământ.

Imaginile cu ultimul tranzit al stației spațiale chineze Tiangong 1 au fost surprinse miercuri, din apropiere de București, de bărbatul pasionat de astronomie.

Tranzitul între Soare și Pământ a durat 0,78 de secunde, pe care îl puteți observa aici cu încetinitorul.

Bărbatul a mai povestit că, pentru că altitudinea Soarelui era foarte joasă, silueta stației abia putea fi observată.

Specialiștii spun că se așteaptă ca laboratorul să intre în atmosfera terestră începând de astăzi, însă acesta se rostogolește în continuare necontrolat în spațiu și ar mai dura chiar și două zile până ca să înceapă să se dezintegreze. Puteți urmări în timp real poziția stației aici.

În plus, în funcţie de cum se va dezintegra în aer, e posibil ca prăbuşirea să poată fi văzută cu ochiul liber și să arate ca o ploaie de meteoriţi. Mai jos, imagini de la un caz asemănător din 2015.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Fenomenul va fi cu siguranță văzut. E momentul în care stația se va rupe în bucăți datorită frecării cu atmosfera. Va fi o superbă ploaie de stele căzătoare, dar periculoasă, pentru că se pare că într-adevăr, asupra Europei și nordul Africii, resturi din aceste gunoaie cosmice să vină și peste noi. Teoretic e mai mare probabilitatea să se întâmple deasupra Pacificului. Să sperăm că bucațile nu vor fi atât de mari pentru a pune în pericol construcții. De data asta nu pot să zic optimist așa, ca nu avem a ne teme”, a spus Alexandru Mironov, realizator Digi World.

În august 2016 a ieșit la iveală faptul că, după șase ani în spațiu și numeroase experimente, China nu a mai putut controla laboratorul de 8,5 tone.

„Cea mai mare parte din Tiangong va arde în atmosferă, dar unele fragmente mai voluminoase, cum ar fi rezervorul de combustibil, ar putea ajunge pe suprafața Pământului”, a declarat analistul spațial australian Morris Jones.

„Va arăta precum o minge de foc pe cer. Va putea fi observată și de pe Pământ”, a adăugat el.

Nu este prima dată când resturi spațiale se prăbușesc pe Terra. În 1991, cel mai mare fragment dintr-o navetă spațială de pe stația spațială sovietică „Salyut 7” s-a prăbușit în Argentina. Nu au fost persoane rănite.

În cazul în care „Tiangong 1” va provoca pagube materiale sau omenești, China va fi făcută răspunzătoare, a declarat expertul spațial american Leonard Davis, în octombrie anul trecut.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri