Furt de apă termală, detectat din elicopter. Camerele cu termoviziune au surprins foraje ilegale în Băile Felix

Data publicării:
apa termala

Autorităţile suspectează că unii proprietari din zonă cer avize pentru foraje de apă rece. Însă, odată ce se văd cu actele în mână, fac foraje la adâncimi mai mari - de câteva zeci de metri - şi extrag apă termală din rezervorul-monument al naturii. Unii o folosesc pentru piscine, alţii ca apă caldă, în casă.

După survolul cu elicopterul, autorităţile au deja câţiva suspecţi şi vor preda probele filmate procurorilor, care ar urma să facă o anchetă.

Riscul acestor furturi este imens, cred specialiştii: dacă situaţia nu va fi reglementată, în 15 ani, cea mai importantă staţiune balneoclimaterică din România poate rămâne fără apă termală.

„Uitaţi! Aici trebuia să fie lacul. Este o simplă băltoacă cu un diametru de 5 metri. Atâta tot. Nu mai are căldură, nu înregistrează aparatul de teledetecţie”, indică Ioan Cohuț, fost preşedinte al Asociaţiei Române de Geotermalism.

Celebrul Lac cu nuferi de la Băile 1 Mai, declarat monument al naturii în 1931, riscă să dispară. Câteva milioane de ani, aici au supravieţuit specii unice în lume. Acum, din cauza furtului de apă termală, nivelul lacului a scăzut drastic şi au mai rămas doar câţiva nuferi. Ultimele exemplare de melc termal şi de roşioară, un peşte descoperit de Emil Racoviţă, au fost mutate în acvarii, în laborator.

Autorităţile locale au filmat zona din elicopter, pentru a descoperi forajele ilegale.

S-au descoperit o mare parte, spunem noi, o parte importantă din forajele ilegale”, a declarat Claudiu Pop, prefectul județului Bihor. „Considerăm că avem o bază de pornire spre zonele în care, spre locuinţele în care vom face această verificare”, a adăugat el.

Imaginile vor ajunge pe masa procurorilor.

„Aici se va merge inclusiv cu sprijinul Parchetului”, promite prefectul.

Noi sperăm că rezervația își va reveni în condițiile în care autoritățile abilitate vor lua măsuri pentru a reduce exploatarea apei geotermale din zonă”, spune Radu Huza, fost custode al rezervaţiei naturale.

În Băile Felix și 1 Mai există 18 foraje legale de apă termală, autorizate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Pentru a înființa un foraj de ape geotermale e nevoie de zeci de avize și aprobări. Pentru început, este vorba de o fișă de perimetru cu trei acorduri de la: APM, Protecția Mediului și apoi de la Direcția de Culte și Patrimoniu.

Dacă autorităţile nu găsesc în scurt timp o soluţie, Comisia Europeană ar putea interzice folosirea apei geotermale şi ar putea aplica sancţiuni României, deoarece ritmul de exploatare, legală şi ilegală, a zăcământului din zona Băiile Felix - Băile 1 Mai depăşeşte cotele stabilite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri