Gazele cu efect de seră au atins un nivel record în 2012

Data publicării:
poluare

Raportul Organizaţiei Meteorologice Mondiale arată că între 1990 și 2012 concentraţia emisiilor de gaze care au provocat încălzirea globală a crescut cu 32 %.

„Veştile nu sunt unele bune. Anul care a trecut a fost mai rău decât 2011. 2011 a fost mai rău decât 2010. Cu cât trece mai mult timp fără să luăm măsuri, cu atât cresc concentraţia şi consecinţele asupra climatului”, a avertizat Michel Jarraud, secretarul general al OMM.

Specialiştii au analizat concentraţiile gazelor în atmosferă, nu emisiile la nivelul solului. Jumătate din emisia de dioxid de carbon provenită din activităţile umane rămâne în atmosferă, în timp ce restul este absorbit de plante, copaci, pământ şi oceanul planetar.

„Suntem îngrijoraţi nu numai de impactul asupra temperaturii, care este important, ci şi de impactul asupra ciclului apei: mai multe cazuri de secetă, mai multe inundaţii în lume. Suntem îngrijoraţi de impactul asupra fenomenelor meteo extreme”, a mai spus oficialul.

Organizaţia Meteorologică Mondială a avertizat că dioxidul de carbon este cel mai periculos gaz pentru planetă, pentru că rămâne în atmosferă sute sau chiar mii de ani. Tocmai de aceea, schimbările climatice provocate de el vor persista timp de secole, chiar dacă emisiile de dioxid de carbon ar înceta brusc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri