„Ghid de supraviețuire pentru umanitate”. ONU publică un „avertisment final” pentru evitarea dezastrului climatic

Data actualizării: Data publicării:
dezastru climatic
Peste 90% dintre ţările lumii se vor confrunta cu temperaturi extreme din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră. Sursă foto: Getty Images

Un raport de referință al ONU publicat luni îndeamnă guvernele de pe tot globul să se angajeze într-o corectare urgentă a cursului actual pentru a face față urgenței climatice, avertizând în același timp că planurile actuale sunt insuficiente pentru a preveni ce este mai rău din ceea ce ne rezervă problemele de mediu, scrie BBC News și CNBC.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că acest nou raport major despre schimbările climatice este un „ghid de supraviețuire pentru umanitate”. „Bomba climatică cu ceas ticăie. Dar raportul IPCC de astăzi este un ghid pentru a dezamorsa bomba climatică cu ceas. Este un ghid de supraviețuire pentru umanitate”, a declarat Guterres.

Energia curată și tehnologia pot fi exploatate pentru a evita dezastrul climatic în creștere, se arată în raportul experților ONU. 

În cadrul unei întâlniri în Elveția pentru a conveni asupra concluziilor lor, oamenii de știință din cadrul ONU au avertizat că obiectivul cheie de menținere a creșterii temperaturii medii globale sub 1,5 grade Celsius față de era preindustrială va fi probabil ratat.

Raportul ONU prezintă modul în care reducerile rapide ale combustibililor fosili pot preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Antonio Guterres a ținut să mai spună că toate țările ar trebui să-și prezinte planurile de decarbonizare pentru acest deceniu. Iar obiective incluse în aceste planuri ar trebui să reducă rapid emisiile de gaze cu efect de seră care încălzesc atmosfera planetei noastre, a mai subliniat șeful ONU.

„Există o fereastră de oportunitate care se închide rapid pentru a asigura un viitor viabil și durabil pentru toți”, e una din concluziile raportului.

Guvernele au convenit deja în cadrul ultimelor summituri climatice ale ONU să acționeze pentru a evita creșterea temperaturii globale peste 1,5 grade Celsius. Dar lumea s-a încălzit deja cu 1,1 grade Celsius, iar acum experții spun că pragul de 1,5 grade Celsius ar putea fi depășit la finalul deceniului.

Raportul Grupului Interguvernamental al ONU pentru Schimbări Climatice (IPCC) este agreat de toate guvernele implicate în discuții și își propune să comprime mai multe descoperiri de referință privind cauzele, impactul și soluțiile la schimbările climatice care au fost lansate din 2015 și până în prezent.

Noul raport mai subliniază impactul semnificativ pe care schimbările climatice le are deja asupra lumii și explică că acestea se vor înrăutăți mult mai mult decât în prezent.

Lumea este acum mai caldă decât oricând în ultimii 125.000 de ani și probabil că se va încălzi în continuare în următorul deceniu, mai spune raportul ONU.

„Încorporarea măsurilor climatice eficiente și echitabile nu numai că va reduce pierderile și daunele pentru natură și oameni, ci va oferi și beneficii mai largi”, a declarat Hoesung Lee, președintele IPCC, într-o declarație de presă. „Acest raport de sinteză subliniază urgența de a lua măsuri mai ambițioase și arată că, dacă acționăm acum, ne putem asigura în continuare un viitor durabil pentru toți”, a mai spus oficialul ONU.

Citește și: Cercetătorii avertizează că lumea s-ar putea prăbuși într-un „ciclu apocaliptic” în lupta contra schimbărilor climatice

Summit-ul COP 28 privind clima

Experții IPCC au declarat luni că există un capital global mai mult decât suficient pentru a reduce rapid emisiile de gaze cu efect de seră dacă barierele existente sunt îndepărtate. Rolul factorilor de decizie de pe tot globul, spun autorii raportului, este esențial în reducerea acestor bariere, în timp ce investitorii, băncile centrale și autoritățile de reglementare financiare își pot „juca rolul” pentru un „viitor sustenabil”.

„Mesajul de astăzi din raportul de sinteză al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice este foarte clar: facem progrese, dar nu suficiente”, a transmis John Kerry, reprezentantul SUA pentru climă, într-o declarație de presă. „Avem instrumentele pentru a evita și reduce riscurile celor mai grave efecte ale crizei climatice, dar trebuie să profităm de acest moment pentru a acționa acum”, a mai punctat oficialul american.

„Justiția climatică este crucială, deoarece cei care au contribuit cel mai puțin la schimbările climatice sunt afectați în mod disproporționat”, a spus și Aditi Mukherji, una dintre cei 93 de autori ai raportului. „Aproape jumătate din populația lumii trăiește în regiuni extrem de vulnerabile la schimbările climatice. În ultimul deceniu, decesele cauzate de inundații, secete și furtuni au fost de 15 ori mai mari în regiunile extrem de vulnerabile”, a adăugat acesta.

incalzire globala schimbari climatice new york
Acordul de la Paris vizează menţinerea încălzirii planetei sub nivelul de +2 grade Celsius şi, dacă e posibil, la +1,5 grade, comparativ cu epoca preindustrială. Celsius. Sursă foto: Profimedia Images

Cel mai recent raport al IPCC vine înaintea summitului climatic COP28, care va avea loc în luna noiembrie la Dubai. Astfel, la summitul climatic din Emiratele Arabe Unite va fi dezbătută această sinteză ce reprezintă rezultatul unui proces de muncă de doi ani, care a început la COP26, summitul organizat în orașul scoțian Glasgow.

Vorbind la o conferință la Paris la începutul acestei luni, președintele COP 28, Sultan al-Jaber, a spus că concluziile acestei evaluări sunt deja clare. „Lumea trebuie să reducă emisiile cu 43% în următorii șapte ani pentru a menține obiectivul de 1,5 în viață”.

Al-Jaber, care este directorul executiv al uneia dintre cele mai mari companii petroliere din lume, a fost considerat drept o alegere controversată pentru a conduce discuțiile COP28 despre climă din Dubai. De atunci, el a cerut industriei energetice să-și „joace rolul” pentru a reduce emisiile.

Arderea combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele, petrolul și gazul, este principalul motor al urgenței climatice. Pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius față de era preindustrială, Agenția Internațională pentru Energie a avertizat anterior că investitorii nu ar trebui să finanțeze noi proiecte de aprovizionare cu combustibili fosili, în timp ce cercetările științifice au sugerat că aproape jumătate din locurile existente de producție de combustibili fosili ar trebui să fie dezafectate prematur. 

Între timp, cele mai mare companii de petrol din lume au înregistrat profituri anuale record în 2022, deoarece prețurile combustibililor fosili au crescut în urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Decenii de întârziere au refuzat lumii orice speranță de tranziție ușoară și treptată către o economie mai durabilă, spune grupul. Acum, doar eforturile „profunde, rapide și imediate” vor putea împiedica o catastrofă climatică.

Citește și: Cum ne afectează schimbările climatice sistemul de sănătate: „Virușii devin mai agresivi. Gripa nu va mai apărea doar iarna”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri