Grădina Japoneză din parcul Herăstrău va fi refăcută. Cum va arăta în primăvară

Data actualizării: Data publicării:
23847800_1732950060049530_509477678_o

Grădina Japoneză din parcul Herăstrău va fi refăcută în cadrul unui parteneriat dintre Ambasada Japoniei, Primăria Municipiului București, prin ALPAB, Universitatea de Arhitectură 'Ion Mincu', și JTI. Lucrările se vor încheia săptămâna aceasta, iar experţii care s-au ocupat de proiect promit că, în primăvară, la inaugurarea oficială a grădinii, bucureştenii se vor bucura de peisaje spectaculoase.

Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Kisaburo Ishii, a precizat că pentru acest proiect au fost alese grădini din Statele Unite şi România. Ideea de a reface Grădina Japoneză din parcul Herăstrău a luat naştere în urmă cu doi ani, când Kisaburo Ishii a ajuns în Bucureşti şi a vizitat grădina. Impresionat de condiţia în care se afla, Kisaburo Ishii, care pe atunci lucra la ministerul Infrastructurii şi se ocupa de grădinile din Japonia, a luat decizia de a se implica în refacerea grădinii din parcul Herăstrău. Proiectul a putut fi realizat în colaborare cu Ministerul Teritoriului, Infrastructurii, Transporturilor și Turismului din Japonia.

GALERIE FOTO:

23848040_1732950010049535_2029544954_o
23848040_1732950010049535_2029544954_o


  
Grădina a fost creată în urmă cu 20 de ani, la inițiativa și cu implicarea directă a Ambasadei Japoniei. În decursul anilor, nu au mai fost alocate resurse suficiente, iar singurul specialist instruit în îngrijirea grădinii a ieșit la pensie, astfel încât peisajul inițial s-a degradat treptat.

Maestrul Takuhiro Yamada, expert al Asociației de Peisagistică din Kyoto, care conduce o companie cu o experiență de peste 150 de ani în crearea și întreținerea grădinilor japoneze, a coordonat întregul proiect. El a venit în Parcul Herăstrău alături de o echipă de grădinari japonezi, pentru a instrui persoanele interesate să contribuie la acest proiect și la întreținerea Grădinii în anii ce vor urma. Angajați ai JTI au participat la sesiunile organizate de Yamada și au lucrat alături de voluntari și cursanți ai Școlii de Ceremonia ceaiului Urasenke România.

"Grădina japoneză poate fi considerat un simbol al culturii japoneze, în general, iar cea din Bucureşti, în special, a fost gândită şi construită ca un simbol al colaborărilor româno-japoneze. Grădina are mai bine de 20 de ani de când a fost creată, timp în care nu au fost efectuate lucrări de întreţinere necesare. Scopul nostru este de a o reface în spiritul peisajului specific japonez," a declarat maestrul Takuhiro Yamada. 

Maestrul Yamada a precizat că vor avea loc schimbări în peisajul grădinii, fiind plantaţi copaci noi. 

"Lucrările pe care le-am desfăşurat au avut în vedere refacerea zonei mai înalte, numite Muntele, de unde curge apa, până la locul unde se varsă. De asemenea, am aranjat copacii deja existenţi, cireşii japonezi, pinii japonezi. Avem în vedere plantarea unor arţari, astfel încât vizitatorii să se poată bucura de cele patru anotimpuri specifice Japoniei, primăvara prin cireşii înfloriţi, toamna, prin schimbarea culorii frunzelor arţarilor," a adăugat maestrul. 

Potrivit specificului grădinilor japoneze, peisajul trebuie întreținut aproape zilnic. Lucrările de întreținere vor fi realizate pe viitor de o echipă formată din specialiști ai ALPAB, ai Universității de Arhitectură Ion Mincu, precum și voluntari ai JTI și Urasenke.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
japonia
Ce l-a impresionat pe premierul Japoniei la București
ambasador japonia
Interviu. Care este secretul succesului Japoniei
Partenerii noștri