Grupa sanguină cel mai puțin afectată de poluare

Data publicării:
grupe de sange
Foto: Shutterstock

Oamenii care au grupa sangvină 0 sunt cel mai puţin afectaţi de poluare. Ceilalţi sunt mai predispuşi la atacuri de cord, arată un nou studiu efectuat de Intermountain Healthcare.

grupa de sange
Foto: Shutterstock

 

Dacă trăim în zone foarte poluate şi ne expunem zilnic unor niveluri mari de particule nocive, vom avea multe probleme de sănătate. Ştim deja asta, dar se pare că şi grupa de sânge are un cuvânt de spus. Persoanele cu A, B şi AB au un risc crescut de infarct miocardic, spun cercetătorii americani, mai ales atunci când în aer se găsesc peste 25 de micrograme de particule periculoase pe metrul cub.

Asta nu înseamnă că oamenii cu grupa 0 sunt mai feriţi, doar că în cazul lor riscul de boli cardiace este semnificativ mai mic.

Pentru fiecare 10 micrograme în plus peste această valoare, riscul creşte cu 10 la sută în cazul celor cu grupa 0 şi cu 25 de procente la restul.

Nu este primul studiu care leagă grupele de sânge de afecţiunile la inimă. Spre exemplu, în aprilie am aflat că purtătorii grupelor A, B şi AB sunt mai predispuşi la infarct sau atac cerebral.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24,  în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.  Arhiva emisiunii, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri