Guvernul dezbate problema cianurilor

Data publicării:
cristina pasca palmer ministru mediu

Susțin într-adevăr interzicerea folosirii cianurii în mineritul cu aur și argint. Asta este poziția noastră, dar, sigur, la nivel de Guvern vom dezbate și s-a dispus ca, împreună cu domnul premier Cioloș, să avem un grup de lucru ca să vedem cum stabilim punctul de vedere al Guvernului. Însă, repet: aici, cred că istoria nu ne ajută și chiar la Baia Mare am avut acel accident teribil, l-a Certej, în 1971, când s-a lăsat cu pierderi serioase de vieți omenești. La nivel european, Parlamentul European a adoptat o rezoluție încă din anul 2010 care propune interzicerea cianurii în minerit, alte state europene care aveau în exploatare minerit identic - Ungaria, Slovacia, Polonia - au decis deja să interzică și, sincer, cred că viitorul ar trebui să stea în altceva", a spus Cristiana Pașca-Palmer, citată de Agerpres.

Ministrul Mediului a vorbit şi despre proiectul de lege privind interzicerea folosirii cianurilor în minerit, aflat în Parlament de mai mulţi ani.

„S-a solicitat din nou un punct de vedere al Guvernului, acum o perioadă de timp și eu, sigur după o analiză internă cu specialiștii și societatea civilă, cu specialiștii Academiei Române, am ajuns la concluzia că folosirea cianurii în mineritul cu aur și argint prezintă foarte multe riscuri. Se impune să fim foarte atenți la modul cum ne gândim să folosim mai departe această tehnologie", a precizat Cristina Pașca - Palmer.

La rândul său, directorul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, a răspuns acuzaţiilor pe care companiile din domeniul mineritului le aduc Ministerului şi Agenţiei.

„De multe ori se percepe că noi împiedicăm activitatea economică. Din contră, noi încercăm să încurajăm. Însă avem legislația de mediu care e transpusă din directiva europeană pe care ne-am asumat-o și trebuie să o respectăm. Suntem de acord cu o dezvoltare durabilă, dar făcută în spiritul protecției mediului", a spus Toma Florin Petcu.

Citiţi şi:

Gabriel Resources strânge bani pentru proces

Gabriel Resources a depus plângere împotriva României la curtea de arbitraj de la Washington

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri