Video Hârtie igienică, fecale, alimente stricate, nămol. Cum a ajuns Tamisa unul dintre cele mai poluate și murdare râuri din Europa

Data actualizării: Data publicării:
o femeie arata servetele umede aruncate in tamisa
Dacă arunci o privire mai atentă de-a lungul Tamisei, vei descoperi un amestec de șervețele, frunze, hârtie igienică, nămol și apă reziduală. FOTO: Captură Digi24

A venit canicula în multe regiuni ale Europei, așa că oamenii caută locuri în care să se răcorească. Dar în Marea Britanie, multe râuri și lacuri nu te îmbie deloc. Dacă arunci o privire mai atentă de-a lungul Tamisei, vei descoperi un amestec de șervețele, frunze, hârtie igienică, nămol și apă reziduală. Vă prezentăm în continuare cine declanșat lupta împotriva acestei mizerii. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta la ora 19:30.

Debbie Leach nu e impresionată, deși puțini ar putea ghici ce a scos aici. Râul Tamisa, din Londra, are câteva locuri deloc primitoare de-a lungul malurilor sale. Cum e acesta, de aici...

Debbie Leach, activistă de mediu: "Sunt șervețele umede... care s-au prins de crenguța asta. E o grămadă de un metru și jumătate de șervețele umede, amestecate cu crengi și ceva nămol, câteva frunze. Dar sunt deșeuri solide, șervețele umede folosite."

Localnicii au botezat zona "Insula șervețelelor umede"

Debbie Leach, activistă de mediu: "Provin de la casele oamenilor. Din băile lor. Oamenii folosesc șervețele umede și apoi le aruncă în toaletă! Acolo nu mai e deloc biodiversitate. Toate animalele mici pe care te-ai aștepta să le vezi pe malurile râurilor au dispărut."

Debbie e parte dintr-un grup de britanici care monitorizează starea râurilor, lucru pe care autoritățile de aici îl fac foarte rar. Mulți sunt indignați de faptul că deșeurile provenite de la toaletă pot ajunge ajunge aici, pe malul râului.

Ashley Smith, polițistă retrasă din activitate, conduce un grup care zilnic face un fel de muncă de detectiv. Compania de apă responsabilă pentru regiunea Tamisa are o stație de epurare nu departe de aici.

Ashley Smith, polițist în rezervă: "Vedem un strat destul de urât de sedimente cenușii și fine pe fundul apei. Plus alge brune și cenușii care acoperă pietrișul, sufocând orice fel de plantă."

Se îndreaptă spre un loc unde compania eliberează apele reziduale purificate în apă. Dar chiar lângă acest loc, Ashley arată o a doua conductă. Aceasta elimină uneori ape reziduale netratate.

Ashley Smith, polițist în rezervă: "Substanțele chimice, hormonii, drogurile, bacteriile, deșeurile umane, nivelurile ridicate de fosfați, nitrați și amoniac - toate acestea ies de aici și ajung în râul Windrush și apoi în Tamisa."

Ultima dată au dat drumul la conductă acum două zile, spune ea. Și are probe filmate.

Ashley Smith, polițist în rezervă: "O să-mi pun niște mănuși, pentru că o să ating camera după ce a stat acolo."

Companiilor li se permite să deverseze ape uzate netratate în râuri, dar numai în circumstanțe excepționale. Atunci când sunt inundații sau când canalizările sunt pline după o ploaie puternică. Altfel, este ilegal.

Ashley Smith, fost ofițer de poliție: "Analistul nostru își poate da seama dacă s-a întâmplat acest lucru uitându-se la datele din industria apei, la datele de debit, luate la intervale de 15 minute - el poate stabili dacă apa a fost deversată înainte să fie complet tratată. Dacă au evacuat-o înainte de a o trata conform autorizațiile obținute. Și am descoperit multe activități ilegale în acest fel."

Râurile din Marea Britanie sunt printre cele mai poluate din Europa

Compania de apă insistă că face totul legal. Agenția de Mediu se bazează pe faptul că societățile își fac singure monitorizarea. Însă protestele publice au determinat deschiderea unei anchete. Guvernul și companiile de apă sunt acuzate că nu au reușit să modernizeze sistemul de canalizare vreme de zeci de ani.

George Eustice, ministrul britanic al Mediului: "Aceasta este, în principiu, o consecință a infrastructurii victoriene. Este o operațiune uriașă să eliminăm toate aceste revărsări ale apelor pluviale. Ele sunt acolo pentru, știți, situații de urgență, inundații majore. Au făcut întotdeauna parte din sistem. Dar luăm măsuri pentru a elimina o parte din ele, pentru a reduce efectele negative."

Dar se preconizează că totul va dura 10 sau 20 de ani. Așa că Ashley vrea să mențină presiunea, dezvăluind cât mai multe activități ilegale. Recent, a găsit o conductă nedocumentată.

Ashley Smith, polițist în rezervă: "Este la aproximativ trei metri adâncime în Tamisa, aici."

Apa este într-o stare de neimaginat: conține fecale, alimente stricate, grăsimi

Ashley Smith: "De fiecare dată când venim, e mai rău decât data trecută. Este îngrozitor. E foarte rău."

Compania de apă susține că nu a mai deversat aici ape uzate netratate din martie anul trecut. Așa că este un mister cum a ieșit acest prezervativ din conductă.

Ashley Smith, polițist în rezervă: "Vom arăta acest lucru Agenției de Mediu, dar mă aștept ca ei să nu facă mare lucru. Sunt un simplu spectator al interacțiunii dintre activiști, industria apei, consilieri și localnicii care fac cu adevărat presiuni pentru a schimba ceva."

Cel puțin acum compania de apă anunță atunci când deversează ape uzate în Tamisa.

Jo Sandelson, activistă de mediu: "Este dezgustător și nu ar trebui să suportăm așa ceva. Știți, râul era aici atât de curat încât puteai vedea albia. Și asta cu doar câteva decenii în urmă."

Grupul lor a venit cu o altă strategie pentru a curăța această porțiune de râu.

Claire, activistă de mediu: "Scopul este să încercăm să obținem statutul de apă bună de scăldat, ceea ce va însemna că Agenția de Mediu este obligată să monitorizeze în mod regulat și să încerce să impună anumite sancțiuni companiei de apă."

Și-au conceput planul împreună cu Trevor Williams. Acesta ia probe în mod regulat și trimite rezultatele autorităților.

Trevor Williams, activist de mediu: "Așa că puteți vedea că apa e destul de murdară astăzi, pentru că tocmai a plouat."

Dar speră că nu pentru mult timp. Pentru că strategia lor a funcționat. Această porțiune de râu a primit acum statutul de apă bună de scăldat. Așa că lucrurile ar trebui să devină mult mai curate cât de curând.

Trevor Williams, activist de mediu: "Va fi al doilea râu din Marea Britanie care va avea statutul de apă bună de scăldat, așa că sperăm că și alte râuri vor urma exemplul și alte companii de apă vor afla că nu pot scăpa dacă deversează deșeurile în râu și poluează mediul înconjurător."

Activiștii de mediu sunt nevoiți să facă eforturi mari și chiar să recurgă la trucuri. Dar ei, la fel ca mulți britanici, vor doar ca râurile din Marea Britanie să fie din nou curate.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri