Sari la conținut

FOTO. Cum s-a văzut uraganul Irma din satelit

Satelitul GOES-16 aparținând Agenției americane pentru studiul oceanelor și atmosferei (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) a capturat o imagine geocoloră a uraganului Irma, care a afectat recent regiunea Caraibelor și coasta de sud-est a Statele Unite.

Powerful Hurricane Irma Slams Into Florida

Foto: Gulliver/Getty Images

La momentul realizării fotografiei, pe 8 septembrie 2017, Irma era o furtună de categoria 4, cu rafale de vânt maxime de aproape de 155 mph (mile pe oră), scrie Agerpres.

Creată de partenerii NOAA de la Institutul de Cooperare pentru Cercetare în Atmosferă, această imagine geocolor experimentală afișează date de la sateliți geostaționari în diferite moduri, în funcție de faptul dacă este zi sau noapte. Această imagine, capturată în zori, oferă o combinație, cu caracteristici de noapte în partea stângă a imaginii și de zi în dreapta.

Foto: NOAA/CIRA / nasa.gov

În imaginile de noapte, norii lichizi de apă apar în nuanțe de albastru, norii de gheață sunt gri-alb, apa pare neagră și pământul este gri. Luminile orașului sunt un fundal static creat cu ajutorul ''benzii noapte-zi'' (DNB) a radiometrului VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite), care nu indică nicio întrerupere a alimentării cu energie. În imaginile de zi, caracteristicile uscatului și apelor de mică adâncime apar ca în imaginile cu culori reale.