Incendiu puternic la groapa de gunoi a Sighișoarei. Degajări uriașe de fum lângă orașul care este patrimoniu UNESCO

Data publicării:
Incendiu la gropa a de gunoi de la Sighișoara.
Arde groapa de gunoi a Sighișoarei. Mari degajări de fum lângă orașul care este patrimoniu UNESCO. Foto: Captură TV Digi24

Groapa de gunoi de la Sighișoara, județul Mureș, arde, luni seara, cu flăcări uriașe. Potrivit ISU Mureș, mai multe autospeciale intervin la locul incendiului care se manifestă cu flacără deschisă pe o suprafață de aproximativ 400 de metri pătrați. Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a declarat la Digi24 că acolo sunt probleme de mult timp. Au fost nenumărate controale și s-au dat și amenzi. În plus, Berceanu spune că gunoiul de acolo ar putea arde mocnit o lună de zile.

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu: La fața locului sunt echipajele ISU care intervin. Calitatea aerului pe Sighișoara se menține în parametri normali, pentru că vântul bate în direcție opusă față de oraș. Colegii de la Garda de Mediu sunt în teren.

E un depozit cu mari probleme. Anul trecut au fost vreo 5 controale și nenumărate sancțiuni. Am solicitat sistarea activității pe groapă, până la conformarea cu măsurile recomandate de comisarii de mediu.

Acolo sunt probleme vizavi de captarea gazelor de groapă. Așa se numesc, și printre care se numără și metanul, care alimentează în momentul de față focul pe care îl vedem acum.

Muntele de gunoi ajunge în unele locuri la 20 și ceva de metri. Ar fi trebuit să avem pământ peste ceea ce vedem în imagini, pentru că acest depozit miroase. După ploile pe care le-am avut, dacă nu ai o captare a gazelor, pentru că acest gunoi intră în fermentație, iar incendiul este o chestiune de timp.

Asta în contextul în care nu avem niște puțuri speciale care să extragă aceste gaze și să reducă pericolul de incendiu.

Poate să ardă mocnit o lună. Dacă se schimbă direcția vântului lucrurile vor deveni neplăcute din punct de vedere al simțurilor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri