Institut privat de cercetare, la Cluj-Napoca. „Creierul” este un tânăr de 36 de ani

Data publicării:
institut

Creierul acestui institut este Raul Mureşan. Tânărul de doar 36 de ani, originar din Cluj-Napoca, este considerat unul dintre cei mai buni oameni de ştiinţă în domeniul său.

Datorită rezultatelor sale excepţionale în domeniul neuroştiinţelor, al roboticii şi al inteligenţei artificiale, el a fost curtat de numeroase institute de cercetare din lume, care sperau să îl aibă printre angajaţi. Pentru un salariu la care mulţi oameni nici măcar nu visează.

Cu toate acestea, după ani de practică la celebrul Institut pentru Studiul Creierului Max Plank, din Frankfurt, şi o serie de articole publicate în presa ştiinţifică mondială, a decis să se întoarcă acasă, în România, pentru a face performanţă în cercetare.

Nu l-a descurajat lipsa banilor. Mai ales că un articol publicat în revista Asociaţiei Americane de Neurofiziologie i-a adus credibilitate mondială și, ulterior, fonduri.

"Avem finanţări de la guvernul Elveţiei şi aplicăm împreună cu parteneri din străinătate la diverse granturi europene, dar este un proces în derulare”, spune Raul Mureşan.

Ceea ce facem noi este interdisciplinar, implică informaticieni, ingineri, oameni care lucrează experimental pe creier, psihologi, matematicieni, care trebuie să lucreze împreună pentru a putea obţine genul acesta de rezultate”, explică cercetătorul Răzvan Florian.

În România, astfel de profesionişti primesc abia câteva sute de euro, aşa că mulţi dintre ei pleacă să lucreze în străinătate.

Astfel de oameni speră să atragă şi institutul privat de la Cluj Napoca. Vlad este unul dintre tinerii care au venit să lucreze la institutul clujeane după ce a revenit de la Frankfurt, unde și-a aprofundat studiile în neuroștiințe. Chiar dacă în Germania primea 1.200 pe lună ca doctorand în timp ce la institutul privat nu ia mai mult de 400 de euro.

,,Am avut visul și încă îl avem că se poate face cercetare și în România. Până acum am reușit să facem cercetare în România, am publicat în reviste din străinătate, am reușit sa facem ceea ce ne-a plăcut”, spune Vlad Moca, cercetător post-doctoral.

Zece cercetători lucrează la institutul clujean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri