Invazie de iepuri în Arad

Data publicării:
iepuri

Câmpurile cultivate cu floarea-soarelui în apropierea oraşului Pecica sunt pline de iepuri. Dacă oamenii se amuză când îi văd ţopăind pe câmp, fermierii sunt negri de supărare: aproape 500 de hectare de floarea-soarelui au fost distruse de rozătoare.

Fermierii sunt acum în dilemă. Deşi iepurii le-au rărit evident rândurile de floarea-soarelui, ei nu pot să reînsămânţeze complet parcelele de teren afectate pentru că există încă plante care au potenţial să se dezvolte.

„Au fost culturi care au fost întoarse şi resemănate, ceea ce a implicat o cheltuială şi oricum cultura de floarea-soarelui semănată a doua oară numai are şanse să facă o producţie ca şi de prima dată,” spune Dorin Zorici, fermier.

Fermierii susţin că n-au mai văzut niciodată atâţia iepuri şi dau vina pe vânători. Aceştia se apără şi spun că nu pot interveni fiindcă nu este sezon de vânătoare la iepuri.

„Lucrez de 15 ani şi nu mi s-o întâmplat niciodată să facă aşa dezastru iepurii pe câmp. Deci, cultura a fost compromisă total,” zice un fermier.

Vom lua toate măsurile. Adică fie vânătoare intensivă în zona respectivă, fie şi prinsul cu plasa a iepurilor vii,” precizează Nicu Deme, director AJVPS Arad.

În ceea ce priveşte despăgubirile pentru fermierii afectaţi, veştile nu sunt bune.

„Noi nu avem un cadru legal vis a vis de această specie, decât pentru mistreţ, respectiv căpriori, care distrug culturile agricole,” spune Ioan Martin, director Direcţia Agricolă Arad.

Specialiştii estimează că în zona oraşului Pecica sunt în jur de o mie de iepuri, cu aproape 20% mai mulţi decât în mod normal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri