FOTO Islanda, acuzată că ar fi ucis o balenă albastră

Data actualizării: Data publicării:
balena
Foto: Facebook

Balenă albastră sau hibrid? O polemică ia proporţii în Islanda după acuzaţiile aduse de o organizaţie pentru protecţia animalelor care afirmă că un exemplar de balenă albastră ar fi fost ucis pentru prima dată după 50 de ani, informează AFP citată de Agerpres.

balena
Foto: Facebook

"Voluntarii de la Sea Shepherd care monitorizează staţia balenieră Hvalur hf din Hvalfjordur, în Islanda, au documentat sacrificarea unei balene albastre, specie ameninţată cu dispariţia, în noaptea de 7 iulie", a indicat asociaţia internaţională prin intermediul unui comunicat.

Cu toate acestea, mai mulţi experţi din Islanda pun la îndoială afirmaţiile făcute de Sea Shepherd.

Este un hibrid rezultat din încrucişarea unei balene albastre - specie protejată din 1966 şi interzisă vânătorii de Comisia internaţională pentru vânătoarea de balene - şi o balenă cu înotătoare?

Potrivit specialiştilor, animalul capturat cu harponul prezintă caracteristici asemănătoare balenei albastre... dar şi balenei cu înotătoare, al doilea cel mai mare animal de pe planetă după balena albastră. Compania islandeză Hvalur hf, specializată în capturarea acestor animale, a primit în aprilie permisiunea de a se întoarce pe mare fiind autorizată să vâneze doar exemplare de balenă cu înotătoare, precizează sursa citată.

balena2
Foto: Facebook

"Aceasta prezintă o zonă dorsală mare cu o aripă mică, similar balenelor cu înotătoare, ceea ce ar putea explica de ce a fost ucisă", a indicat Gisli Vikingsson, specialist în biologie marină şi balene în cadrul Institutului de cercetare marină şi de apă dulce. ''Pe de altă parte, dimensiunea şi semnele de pe laterale sunt apropiate de cele ale balenei albastre", a adăugat el pentru AFP.

Se aşteaptă rezultatele testelor ADN

''Am capturat-o cu harponul crezând că este o balenă cu înotătoare'', s-a apărat Hvalur hf prin vocea directorului Kristjan Loftsson intervievat de AFP. "Vedem mereu balene albastre pe mare însă nu ne atingem de ele pentru că le identificăm datorită suflului emis prin orificiile respiratorii", a adăugat el.

Potrivit lui Vikingsson, evenimentul reprezintă o premieră, aceasta fiind prima dată când a fost observată o specie hibridă derivată dintr-o încrucişare între balena albastră şi balena cu înotătoare, un fenomen rar.

balena 3
Foto: Facebook

Din 1987, cinci astfel de animale au fost observate pe teritoriul islandez, conform lui Loftsson. Toate aceste exemplare sunt infertile.

Până la sfârşitul lunii iulie ar trebui să fie cunoscute primele rezultate ale testelor, însă acestea ar putea fi insuficiente.

Un test ADN, programat iniţial pentru această toamnă, va fi urgentat pe fondul dezbaterii aprinse suscitată de capturarea acestui exemplar.

Evenimentul ''demonstrează că această activitate este imprecisă şi imperfectă şi arată faptul că nu este absolut necesară continuarea ei'', a subliniat la rândul său Sigursteinn Masson, responsabil în cadrul filialei islandeze a Fondului internaţional pentru protecţia animalelor (International Fund for Animal Welfare - IFAW).

"Hibrizii sunt mai rari decât balenele albastre care sunt incluse pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia", a adăugat el solicitând stoparea imediată a vânătorii de balene cu înotătoare.

În prezent, nicio lege nu reglementează vânătoarea exemplarelor de balene hibride. Pe de altă parte, comercializarea acestora este reglementată de Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie, precizează AFP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri