Video Jiul a devenit verde la suprafață. Cum explică specialiștii: "Decât să avem poluare, PET-uri sau alte mizerii, deșeuri, prefer verdele"

Data publicării:
raul jiu acoperit de vegetatie
Un covor de vegetație acoperă luciul râului Jiu Foto: captură video Digi24

Râul Jiu a fost acoperit de un covor de vegetație. Fenomenul a apărut în urma temperaturilor extrem de ridicate, spun autoritățile, dar situația i-a indignat pe localnici, care le cer să curețe luciul apei. Pentru a curăța însă zona sunt necesare avize de la Ministerul Mediului, pentru că este interzis să intervii într-un ecosistem creat natural.

La mai puțin de un kilometru de centrul orașului Târgu Jiu ne întâmpină un peisaj aparte. Un covor de vegetație acoperă luciul râului Jiu. Se numește ciulin de baltă și apare atunci când temperaturile sunt extrem de ridicate, iar nivelul apei scade. Situația i-a neliniştit, însă, pe localnici.

„E murdar, mizerabil, extraordinar. N-are cine face. Ar trebui făcut, curățat, de la Apele Române, de la..., dar n-are cine.”

 „Ca imagine e urât, nu? E urât. Spune-mi tu dacă e frumos ce vezi.”

„Frumos, numai că dacă ar fi curățat ar fi mult mai frumos.”

Autoritățile spun că oamenii nu ar trebui să se îngrijoreze. Peștii nu sunt afectați, iar în zonă s-a dezvoltat un adevărat ecosistem.

 „Avem colonie de egrete, lebede, pelicani chiar, cormorani și o multitudine de specii acvatice care s-au dezvoltat în vegetația respectivă. Decât să avem poluare, PET-uri sau alte mizerii, deșeuri, prefer verdele, prefer natura, prefer să nu umblăm în această natură, s-o lăsăm pe ea să-și dea drumul, să revină la ceea ce a fost și mă bucur chiar în oraș, în Târgu Jiu un colț, o mică deltă", explică Claudiu Fiu, vicepreședinte Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj. 

Autoritățile mai spun că pentru a curăța zona sunt necesare avize de la Ministerul Mediului, pentru că este interzis să intervii într-un ecosistem creat natural.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri