Liceenii români s-au întrecut într-un concurs de știință și tehnologie

Data publicării:
inventii

Într-o eră în care se încearcă protejarea naturii şi a resurselor pe care ea le oferă, Daniel Coșovan a adus la expoziţia-concurs un generator solar de aer cald pe care l-a confecționat din doze goale de bere. Daniel a povestit că a realizat dispozitivul cu materie primă pe care o avea prin casă.

„Putem realiza tuburi din doze lipite cu silicon li le închidem într-o incintă. Jos, avem o încăpere prin care intră aerul de afară, iar sus iese. Ideea de funcționare e destul de simplă. Lumina de la soare e absorbită de doze care se încălzesc și aerul care trece prin ele se încălzește la fel”, explică Daniel.

Printre proiectele interesante ale tinerilor cercetători s-au regăsit şi senzorii de metale.

Din juriul care a verificat și studiat atent proiectele tinerilor a făcut parte și profesorul Alexandru Mironov.

„Se simte prospețimea din gândire. Sunt lucruri foarte simple, cineva ia cutii de bere goale le leagă și, pentru că se încălzesc de la soare, încălzește locuința. Înclinația pentru informatică se vede foarte clar că a pătruns peste tot”, spune Alexandru Mironov.

Anul acesta, premiul cel mare la concursul desfăşurat în Statele Unite a fost obținut de un elev român, Ionuț Budișteanu, care a inventat un model fiabil de mașină low-cost, fără șofer.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri