Licenţa de exploatare de la Roşia Montană, avizată acum 14 ani de Radu Berceanu şi Radu Vasile

Data publicării:
rm

Statul român a renunţat la dreptul de a exploata aurul de la Roşia Montană în anul 1999, în perioada în care Guvernul era condus de Radu Vasile, au declarat vineri seară la Digi24 reprezentanţii companiei Roşia Montană Gold Corporation. Ei au precizat că licenţa de exploatare a fost aprobată printr-o Hotărâre de Guvern avizată de ministrul Industriilor de la acea vreme, Radu Berceanu. Reprezentanţii companiei canadiene susţin că licenţa de exploatare este parţial secretă.

Cecilia Szentesy, inginer geolog şi director de proiectare tehnică, Adrian Gligor, arheolog şi vicepreşedinte de patrimoniu şi dezvoltare durabilă, şi Horea Avram, fost comisar şef al Gărzii de Mediu şi vicepreşedinte pentru mediu la Roşia Montană Gold Corporation, au fost invitaţii unei ediţii speciale a „Jurnalului de seară”, de la Digi24.

Reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation au dezvăluit cine au fost cei care au le-au dat dreptul să exploateze aurul din Apuseni: Compania a primit o licenţă de exploatare din partea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, care a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern de premierul Radu Vasile. Radu Berceanu era ministrul Industriilor”, a declarat Cecilia Szentesy, directorul de proiectare al RMGC.

Potrivit oficialilor companiei, contractul este parţial secret, aşa că poate fi văzut de toţi demnitarii români de la parlamentari şi până la preşedinte.

În urmă cu zece zile, directorul RMGC, Dragoş Tănase, declara că nu mai ştie cine a acordat licenţa de exploatare.

Pe de altă parte, compania respinge speculaţiile potrivit cărora ar fi cumpărat politicieni sau ziarişti pentru a face lobby acestui proiect minier.

RMGC are un acţionar cotat la bursă. Fiecare dolar care iese este raportat o dată la trei luni, nici nu poate fi vorba de aşa ceva. Cheltuielile noastre sunt transparente”, a spus Horea Avram.

Gold Corporaţion a răspuns şi criticilor formulate de Academia Română. Potrivit reprezentanţilor companiei, concentraţia de cianură prevăzută în proiect pentru iazul de decantare nu va pune în pericol viaţa sau mediul înconjurător. Reprezentanţii investitorilor canadieni susţin totodată că aproape 80% din banii pe care mina îi va produce vor rămâne în economia românească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri