Liftul care levitează. Sistemul care ar putea revoluționa construcția clădirilor

Data publicării:
lifturi levitatie

Germanii de la ThyssenKrupp au prezentat un prototip de lift care nu este ridicat și coborât folosind cabluri, ca în sistemele actuale, ci se deplasează prin levitație magnetică. Tehnologia e împrumutată de la trenuri de la mare viteza Maglev, dar în construcții ar putea sparge o parte din limitările tehnice de care se lovesc proiectanții de clădiri. În interiorul zgârie-norilor se poate construi o rețea de tuneluri atât pe verticală cât și pe orizontală. Nu mai există limită la un singur lift pentru fiecare tunel și, practic, timpul de așteptare va fi redus la cel mult 15-30 de secunde.

Asta înseamna că problemele de mobilitate dispar, iar clădirile pot fi mult mai înalte ca până acum. La fel, dispar și limitările de suprafață. Clădirile pot fi și mai înalte dar pot avea și amprenta la sol mai mare, fiindcă locuitorii nu mai au nevoie să parcurgă pe jos distanțele de la un capăt al etajului la celălalt. Ei pot lua liftul chiar dacă nu vor să urce sau să coboare.

Prototipul Multi va crește cu 50% capacitatea de transport de persoane, spun inventatorii, iar mulțumită designului, va economisi spațiu prețios în clădirile de birouri prin reducerea numărului de tuneluri.

În 2016, prototipul este programat să fie testat într-un zgârie-nori din Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri