Specialiștii avertizează: Nu mai hrăniți lebedele!

Data actualizării: Data publicării:
lebada pe apa
Foto: Digi24

Lebedele de litoral s-au obişnuit prea mult cu oamenii, se plâng specialiştii. Păsările ciugulesc din palma celor care vin să le hrănească şi îşi pierd obiceiul de a căuta singure mâncarea. Iar de vină sunt tocmai oamenii, care vin în fiecare zi să le admire şi să le dea pâine.

Zilnic, sute de oameni vin în portul turistic de la Mangalia doar ca să vadă cele 20 de lebede care s-au refugiat aici. Şi nimeni nu vine cu mâna goală.

„Nu găsesc hrană, altădată vedeam pești pe aici pe jos, bancuri de pește și aveam cu ce să se hrănească. Mi-e milă, mi-e drag, îmi place că sunt aici, dar totodată sunt conștientă că ar trebui să stea și ele într-un loc al lor.”

La doi pași, găsim „golful lebedelor", cum l-au denumit oamenii locului. Și nu este întâmplător, pentru că aici și-au găsit adăpost 30 de lebede, printre care sunt și câțiva pui.

Lebedele din acest golf de lângă Mangalia sunt atât de obișnuite cu oamenii, încât te poți apropia de ele la mai puțin de un metru fără ca ele să se sperie și să fugă înapoi în mare.

„Numai la Viena am mai văzut așa și din când în când am văzut în celălalt golfuleț și una sau două lebede negre și alea sunt chiar foarte rare.”

„Au venit prima dată două-trei pe bălțile de la Hagieni, pe urmă au început la Saturn și s-au acomodat, încet încet, cu oamenii.”

Specialiștii spun însă că păsările ar trebui lăsate să-şi caute singure hrana.

Marian Paiu, expert biolog: „Când vedem un animal oarecum prietenos, nu neapărat aflat la ananghie, încercăm să îi dăm ceva de mâncare, iar asta nu e tocmai bine. Întotdeauna trebuie să ne amintim că sunt animale sălbatice, trebuie să-și continue traiul așa cum au făcut-o până atunci.”

Grupuri de lebede semi-domesticite sunt și la Eforie sau în portul Tomis, din Constanța. Locul normal al lebedelor, pe timp de iarnă, este Delta Dunării, care numără peste 10.000 de exemplare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri