Marea Evadare. 900.000 de somoni au scăpat dintr-o fermă piscicolă: "Este o bombă chimică"

Data publicării:
shutterstock_164489237
Foto: Shutterstock

Un accident care săptămâna trecută a permis "evadarea" unui număr mare de somoni de la o fermă piscicolă din sudul statului Chile riscă să pună în pericol o industrie care, anul trecut, a generat venituri de peste patru miliarde de dolari pentru statul sud-american, transmite Bloomberg.

shutterstock_164489237
Foto: Shutterstock

Aproximativ 900.000 de somoni au scăpat de la ferma companiei norvegiene Marine Harvest ASA, cu prilejul unei furtuni care a avut loc în data de 5 iulie. Compania precizează că a reuşit să recupereze aproape 250.000 de somoni, dar mai lipsesc aproximativ 680.000 de peşti şi, în prezent, Marine Harvest colaborează cu asociaţia locală a pescarilor pentru a încerca să recupereze şi restul.

Somonii care au reuşit să "evadeze" de la fermă nu sunt o specie indigenă pentru sudul statului Chile, astfel că ar putea afecta alte populaţii de peşti, în timp ce descompunerea lor va duce la creşterea cantităţii de amoniac din apă, ceea ce ar putea declanşa o epidemie de alge, avertizează coordonatorul Greenpeace pentru Chile, Estefania Gonzalez.

"Amploarea evenimentului este atât de mare, încât ameninţă biodiversitatea în regiune şi de aceea suntem foarte îngrijoraţi. Industria s-a extins într-o manieră foarte agresivă în locuri care trebuie să fie alocate conservării. Este o bombă chimică", a spus Estefania Gonzalez, citată de Agerpres.

Industria somonului din Chile este deja criticată, pentru că utilizează sute de tone de antibiotice în fiecare an şi pentru că peştii morţi aruncaţi au alimentat creşterea algelor care afectează industria piscicolă locală.

Marine Harvest a promis că va reduce impactul posibil asupra mediului şi, de asemenea, va încerca să recaptureze un număr cât mai mare posibil dintre somonii scăpaţi.

Potrivit raportului anual al companiei norvegiene, în 2017, Marine Harvest a înregistrat 15 incidente de "evadare" la nivel mondial, în cursul cărora au scăpat un număr total de aproximativ 23.200 de peşti. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri