Sari la conținut

Mars One: Cinci zile de teste pentru selecția viitorilor coloniști ai planetei Marte

FOTO: Facebook

La acest proiect, care are ambiția de a se autofinanța din vânzarea drepturilor de televiziune, s-au înscris inițial aproximativ 200.000 de persoane din 140 de țări. După două etape de preselecție numărul lor a fost redus la 100, iar după cinci zile în care vor fi supuși unor teste menite să le verifice capacitatea de a munci în echipă, în cadrul celei de-a treia etape de preselecție, vor rămâne doar 40, potrivit Agerpres.

Testele cu care se vor confrunta, dintre care 90% au fost concepute de specialiști ai NASA, nu pot fi rezolvate decât prin munca în echipă, a explicat Norbert Kraft, director medical al Mars One și membru al comitetului de selecție.

Candidații vor fi selecționați după mai multe criterii: capacitatea de luare a deciziilor, atitudinea în fața problemelor, moral, starea psihologică, respectarea normelor sociale și comportamentul atât în timpul probelor cât și în afara acestora.

Apoi, cei 40 de candidați rămași vor fi închiși într-un mediu izolat, vor fi intervievați și dintre ei vor fi aleși 24 de coloniști potențiali, împărțiți în șase grupe de câte patru persoane. Mars One a anunțat că prima misiune fără echipaj uman spre Marte va fi lansată în 2018, an în care și compania californiană Space X, aparținând miliardarului Elon Musk, a anunțat că va trimite o misiune fără echipaj uman spre Marte.

Primii patru coloniști din cadrul programului Mars One vor pleca spre Planeta Roșie în 2026 și vor fi urmați de alte echipe de câte patru coloniști la intervale de timp de 26 de luni. Fără posibilitatea de a reveni pe Pământ, cei patru coloniști vor trebui să supraviețuiască în niște mici incinte, să găsească apă, să-și producă singuri oxigen și să cultive plante pentru alimentație.

Acest proiect nu este lipsit de controverse. În luna martie a anului trecut, unul dintre finaliștii procesului de selecție, Joseph Roche, astrofizician la Trinity College din Dublin, dezvăluia că procesul de selecție a viitorilor coloniști a fost o glumă, iar finaliștii sunt încurajați să doneze chiar ei bani pentru proiect.

„Mi se pare un coșmar faptul că sunt oameni care continuă să susțină acest proiect și-i acordă bani și atenție, iar apoi se va ajunge inevitabil la momentul în care întregul eșafodaj se va prăbuși”, declara Roche pentru revista Medium. „Pentru mine ar fi un coșmar să fiu cumva legat de o astfel de farsă care afectează percepția publică asupra științei”, a adăugat el.

Mars One, o organizație non-profit cu sediul în Olanda, a primit numeroase critici pentru planul său nerealist de a lansa colonizarea planetei Marte. Omul de știință olandez Gerard 't Hooft, deținător al premiului Nobel și inițial un susținător al acestui ambițios proiect, avertiza că este nevoie de mai mult timp decât este prevăzut în proiect pentru a pregăti o asemenea misiune de colonizare a Planetei Roșii, iar costurile vor fi mult mai mari decât cele prevăzute.

Un studiu realizat de cercetători de la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT) ajungea la concluzia că pionierii vor începe să moară după aproximativ 68 de zile petrecute la suprafața lui Marte.

În prezent, în cursa pentru un loc în prima capsulă spațială care va fi lansată spre Marte au mai rămas 50 de bărbați și 50 de femei, cu vârsta cuprinsă între 19 și 60 de ani. Dintre aceștia, 39 provin din America de Nord, 31 din Europa, 16 din Asia, 7 din Africa și 7 din Australia. Printre ei se află și o româncă, Andreea, de 35 de ani.

Organizația Mars One a anunțat că va suporta costurile acestui ambițios proiect prin realizarea unui eveniment media global ce va urmări derularea etapelor de colonizare a Planetei Roșii.