Măsuri pentru reducerea folosirii pungilor de plastic la nivelul Comisiei Europene

Data publicării:
pungi ecologice mediu 3100368-Mediafax Foto-Anita Vizireanu 1

Conform statisticilor Comisiei, în anul 2010 se estimează că pe piața europeană au fost puse în vânzare 98,6 miliarde de pungi de plastic, ceea ce înseamnă că fiecare cetățean european a folosit, în medie, 198 de astfel de produse pe an. Majoritatea acestora sunt fabricate din material mai subțire, care sunt refolosite mai puțin frecvent.

Nivelul folosirii pe cap de locuitor variază mult în statele membre, arată Comisia: de la aproximativ 4 pungi pe an, în Danemarca și Finlanda, la 466 în Polonia, Portugalia și Slovacia.

Pungile cu greutate și mărime reduse nu sunt, de cele mai multe ori, reciclate și ajung în mediu marin, unde degradarea lor poate dura sute de ani.

Potrivit Comisiei, unele state membre au luat deja măsuri pentru a reduce folosirea pungilor de plastic prin stabilirea unor măsuri de taxare, acorduri cu sectorul de retail sau interzicerea unor tipuri de pungi, dar nu există măsuri speciale la nivelul UE.

Longevitatea pungilor de plastic înseamnă că în prezent există 250 de miliarde de particule de plastic, care însumează o greutate de 500 de tone, care plutesc doar în Marea Mediterană.

Aceste particule pot cauza sufocarea creaturilor marine care le înghit din greșeală sau pentru că le consideră hrană. Ele pot conține aditivi poluați și astfel pot contamina solul și apele.

Comisarul european pentru medium, Janez Potočnikva susține luni o conferință de presă pe această temă.

Cât se încasează din ecotaxă în România

În România, a fost instituită, începând din ianuarie 2009, taxa pe pungă, numită „ecotaxă”.

Potrivit unui ordin de ministru al Mediului din 2008, „obligaţia de a calcula şi plăti ecotaxa de 0,2 lei/bucată revine operatorilor economici care introduc pe piaţa naţională pungi având mânere integrate sau aplicate, de tip sacoşă-banană sau maiou, oricare ar fi destinaţia şi modul de comercializare/distribuire a acestora”.

Ministerul Mediului a organizat chiar, în septembrie 2008, o acțiune de promovare în rândul consumatorilor a sacoșelor ecologice, într-un hypermarket din București.

Conform Hotărârii pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, veniturile din ecotaxă sunt estimate la 22 de milioane de lei, reprezentând „valoare de 0.1 lei/bucată, aplicată pungilor şi sacoşelor pentru cumpărături, cu mâner integrat sau aplicat, fabricate din materiale obţinute din resurse neregenerabile”.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri