METEOPEDIA. Care este legătura între numele unor mări şi culoarea acestora

Data publicării:
blacksea amo 2012197 lrg

Azuriu, lila, bleumarin, alb, roşu - sunt culori cu care ne încântă marea.

Albastrul se formează datorită luminii soarelui care cade pe moleculele de apă. Lângă ţărmuri, apa capătă culoarea verde, deoarece albastrului i se adaugă galbenul materiei organice dizolvate în apă. Din acelaşi motiv, marea devine galbenă sau cafenie în apropiere de gurile fluviilor. Cerul acoperit de nori de furtună dă mării o culoare plumburie.

Calificativul Marea Neagră, apare în secolul XV şi are mai multe ipoteze :

Cea mai populară afirmă că ar fi culoarea mării la vreme rea. Teoria cea mai des citată în sursele anglo-saxone este că Neagră ar fi o traducere a cuvântului scitic axaina. În ciuda numelui, Marea Neagră oferă uneori un adevărat spectacol coloristic. Ea capătă nuanţe de peruzea datorită abundenţei unor microalge vegetale. La 29 iulie 1989, între Portiţa şi Constanţa, s-a înregistrat un maxim al înfloririi acestora, iar pe 1 august 2012 cercetătorii NASA au fotografia Marea Neagră ce devenise complet azurie.

Fiecare mare poate avea culori diferite, dar nu totdeauna numele lor are o legătură cu acestea.

Numele Mării Roşii provine atât de la exploziile unei cyanobacterii, cât şi de la munţii de culoare roşie aflaţi în apropiere. Nisipul adus de fluviul Huang-He sau Galben, din China a determinat numele Mării Galbene.

Marea Albă a fost denumită de populaţia pomoră ce a dominat portul Arhanghelsk situat acum în Rusia. Turiştii preferă mările care oferă condiţii propice pentru plajă, iar cele perfect albastre sunt cele mai căutate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri