Mii de copaci au fost plantați în Sahara Olteniei

Data publicării:
salcami

În luptă cu deşertul din Oltenia, 400 de voluntari au plantat 5.000 de salcâmi, în judeţul Dolj. Acolo: peste 100.000 de hectare de teren arabil s-au tranformat în nisip, iar specialiştii spun că dunele înaintează în fiecare an cu o mie de hectare.

Câmpurile nisipoase din comuna Călărași, judeţul Dolj, au primit o mână de ajutor de la voluntari cărora le pasă ce se întâmplă cu mediul.

Prognoza Ministerul Mediului arătă că producţia de porumb va scădea cu 14% peste doi ani dacă deşertificarea nu este oprită sau redusă. Iar în Dolj sunt cele mai mari suprafeţe afectate.

În județul Dolj sunt peste 80.000 de hectare de terenuri nisipoase. Dar, cu fiecare salcâm plantat, solul se menţine şi se împiedică deșertificarea.

Octavian Popa, purtător de cuvânt Agenția pentru Protecția Mediului Dolj: „Avem cea mai mare suprafaţă de nisip din România şi trebuie să găsim orice soluţie viabilă.”

Sutele de voluntari care au plantat salcâmi în Dolj au răspuns la chemarea unui lanţ de supermarketuri ce a organizat acţiunea.

Mihaela Talabă, director magazin comercial: „Ne-am propus să împădurim în 18 judeţe în care suntem prezenţi în România, vom planta în totalitate peste 100.000 de copăcei.”

În Dolj, deşertul ia forma unei fâşii late de aproape 30 de kilometri care s-a întins pe terenuri unde erau livezi, vii şi culturi de cereale. Acum, doar la Dăbuleni se mai pot cultiva celebrii pepeni şi asta numai pentru că ei preferă terenurile nisipoase.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri