Ministerul Mediului: Parcul Natural Văcăreşti va fi înfiinţat oficial în cel mult 30 de zile

Data publicării:
vacaresti

Două incendii mari au avut loc numai în ultimele patru zile, iar 4 hectare de stuf s-au făcut scrum în delta din capitală.

A început sezonul incendiilor la Văcăreşti. În ultimii trei ani stăm cu emoţie, în fiecare primăvară şi toamnă. Este o zonă mică, păsările simt şi nu mai vin la Văcăreşti. Deci biodiversitatea se pierde tocmai pentru că nu există protecţie,” explică Dan Bărbulescu, directorul Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti.

Un incendiu se poate declanşa oricând. Însă incendiile nu sunt singura problemă. Braconierii nu au nicio teamă.

„Există, domnule, există! Vin cu toate felurile, dar poliţia nu are nicio treabă cu ei,” spune un pescar.

La Văcăreşti trăiesc vidre. Este specie protejată. O spunem din 2013, de când le-am descoperit, cu mare bucurie. Există o familie care, probabil, între timp, s-a înmulţit. Ea se hrăneşte cu peşte. Dacă peştele e adunat de la cel mai mic până la cel mai mare de plase, aproape în fiecare zi, vidra nu mai stă. Ori moare de foame, ori pleacă,” adaugă Dan Bărbulescu.

Activiştii de mediu fac încă din 2013 presiuni pentru transformarea fostului lac Văcăreşti în zonă protejată.

Este ruşinos. E un plămân în oraş. Cu cât ai mai multe, cu atât oraşul se dezvoltă mai bine, mai sănătos. Ce facem cu zona? O lăsăm aşa, să ardă? Să scoatem fier, să băgam plase sau curent electric?” mai spune Dan Bărbulescu.

Ministerul Mediului susţine că, în martie, va declara, în sfârşit, delta drept arie naturală protejată.

Avem o hotărâre de Guvern care este în procedura ministerială de avizare. Şi estimăm ca în 30 de zile să ajungem cu această hotărâre în Guvernul României,” precizează Victor Lascu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Ministerul vrea astfel să creeze şi o zonă de agrement la marginea digului de beton. Groapa Văcăreşti a fost înfiinţată în 1987 şi are o suprafaţă de 183 de hectare, din care statul deţine 180. Zona a fost gândită iniţial ca lac de acumulare. După ce a fost umplut cu apă în 1989, s-a transformat treptat într-o deltă în care trăiesc acum peste 90 de specii de păsări şi zeci de specii de mamifere.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri