Ministerul Mediului: Valorile radioactivităţii sunt în limite normale în România

Data publicării:
centrala ucraina

 

"În legătură cu informațiile apărute în presă referitor la posibile scurgeri radioactive la o centrală nucleară din Ucraina - Zaporojie, membrii Comitetului ministerial pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) au analizat toate datele și informațiile furnizate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Administrația Națională de Meteorologie și au constatat că, la nivel național, conform datelor de monitorizare permanentă a radioactivității mediului din ultimele zile, valorile s-au încadrat în limitele de variație ale fondului natural pentru toți factorii de mediu", se arată într-un comunicat de presă al MMAP.

Lideri separatiști proruși susțin că ar fi scurgeri radioactive la o centrală nucleară ucraineană

De asemenea, în perioada 30 decembrie, ora 21.00 - 31 decembrie, ora 12.00, circulaţia aerului în zona centralei Zaporojie este slabă, din sector predominant nordic spre centrul Mării Negre şi Turcia, şi nu favorizează transportul de poluant către România, a precizat MMAP.

"În perioada următoare, MMAP va colecta și va analiza informațiile și datele legate de subiect și va menține contactul permanent cu instituțiile statului care dețin atribuții în acest domeniu. De asemenea, vom informa opinia publică ori de câte ori vor apărea informații relevante", a declarat președintele Comitetului ministerial pentru Situații de Urgență, Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Un reactor al centralei nucleare Zaporojie - cea mai mare din Ucraina - a fost oprit sâmbătă, în urma unei defecţiuni la sistemul electric - al doilea incident de acest fel produs în ultima lună. Autorităţile ucrainene au dat asigurări că nu au existat scurgeri radioactive. "Reactorul Numărul 6 al Centralei Zaporijia a fost oprit de sistemul de protecţie, din cauza unor disfuncţionalităţi ale generatorului electric", a comunicat centrala atomo-electrică.

Compania ucraineană care gestionează sistemul atomic - Energoatom - a dat asigurări că nivelul radiaţiilor la centrala nucleară Zaporojie este în parametri normali, respingând informaţiile apărute în presă privind posibile scurgeri radioactive.

Scurgeri radioactive probabil au avut loc la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, situată în sud-estul ţării, susţineau lideri separatişti proruşi, citaţi de agenţia Sputnik. Potrivit unui lider separatist din autoproclamata "Republică Populară Doneţk", nivelul radiaţiilor la centrala nucleară Zaporojie este de 14 ori peste limita normală.

Potrivit insurgenţilor separatişti proruşi, situaţia a fost generată de încercarea eşuată de a înlocui combustibilul nuclear rus cu unul adus din Statele Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri